Rektörlük Konferans Salonu’ndaki törene, Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, Cumhuriyet BaşsavcıBozan Çevik, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut,  Askerlik Şubesi Başkanı Per. Yzb. Yasin Gündoğmuş, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, Üniversite Genel Sekreteri Esin Karayılan, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Sayad Kocahan, Doç. Dr. Hakan Bucak, Doç. Dr. Aykut Dündar, kurum müdürleri, STK temsilcileri, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Doç. Dr. Barış Toptaş ve Dr. Öğr. Üyesi Selin Oyan tarafından hazırlanan piyano ve yan flüt düeti ile devam etti.

-"GELİŞİM, EĞİTİMLİ KİŞİLERİN CESARETLİ VE KARARLI HAMLELERİNDE GİZLİDİR"

2019-2020 Akademik Yıl açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Adıyaman Üniversitesinin istatistiksel veri konusunda bulunduğu noktadan çok daha ileriye gitmesi gerektiğine vurgulayarak, Bugün ülkemizin içinde bulunduğu, başta ekonomi olmak üzere, pek çok sorunun temelinde eğitimsizlik yatmaktadır. Unutmayalım ki akıl ve bilimin olduğu yerde çözüm de vardır. Kuşkusuz bu yolda en önemli görev üniversitelerimize düşmektedir. Günümüzde kaliteli eğitimin ve kaliteli araştırmanın maliyeti çok yüksektir. Maalesef devlet üniversiteleri artan harcamalarının önemli bir bölümünü hala kamu kaynaklarından karşılamaktadır. Toplumlardaki gelişmenin temelinde iyi eğitilmiş kişilerin öncülüğünde gerçekleşmiş cesaretli ve kararlı atılım hamleleri yer almaktadır. Sizler de gelişen teknolojiye ayak uydurabilmeniz, bilgi ve becerilerinizi yeni nesillere aktarabilmeniz için Adıyaman Üniversitesinin bir mensubu olarak olağanüstü çaba sarf etmelisiniz.” dedi.

-“URAP RAPORLARI ÜZÜCÜ GERÇEĞİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”

Turgut, Adıyaman Üniversitesinin URAP raporlarına göre üzücü bir konumda olduğunu belirterek,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir diğer husus ise, URAP (Univercity Ranking by Akademic Performance) verilerine göre üniversitemizin durumunun iç açıcı olmadığıdır. Bunu sizlerle paylaşmak isterim. Üzülerek bildirmek isterim ki Adıyaman Üniversitesi devlet üniversiteleri sıralamasında 2013 yılında 38. sırada iken 2019 yılında 70. sıraya, 2000 yılından itibaren kurulan üniversiteler sıralamasında 2013 yılında 4. sırada iken 2019 yılında 24. sıraya, Tıp Fakültesi olan üniversiteler sıralamasında ise 2013 yılında 35. sırada iken 2019 yılında 60. sıraya gerilemiştir. Bu tablonun geriye döndürülmesi tamamen öğretim üyelerinin gayretleri ile olacaktır. Buna olan inancımız tamdır. Zira huzurun olduğu yerde başarının da olacağı düşüncesindeyim. Biliyorsunuz Adıyaman, huzurun başkentidir. Adıyaman Üniversitesinde huzurun tesisi için elimden gelen her şeyi yapmaya hazirunun önünde söz veriyorum."

-“İLERİDE ÖVÜNECEĞİMİZ İŞLER YAPMAK İÇİN BURADAYIZ”

Adıyaman Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışma ve gelişmelerden de bahseden Turgut, övünmek için övünülecek işler yapılması gerektiğini belirterek,  "Öncelikle üniversitemizin kütüphanesi başta olmak üzere bütün sosyal alanları halkımızın hizmetine açıldı. Hasancık köyünde Üniversitemize ait çiftlikte GAP ile ortak proje çerçevesinde tıbbi ve aromatik bitkiler ekimini, göreve geldikten sadece 4 gün sonra başlattık.

Adıyaman Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üniversitemizin imzaladığı protokol kapsamında bilim şenlikleri etkinliği düzenledik. Turkcell ile Üniversitemiz arasında sosyal sorumluluk projesi kapsamında imzalanan protokol ile yerleşkemizdeki açık alanlarda ücretsiz, kablosuz internet erişimi öğrencilerimizin hizmetine sunuldu. Yeni nesil akıllı kimlik kartları faaliyete geçti. Giriş nizamiyelerine, kendi yerli yazılımımızı kullanarak, yüz tanıma sistemi getirdik. Üniversitemizde Medya Okuryazarlığı forumu düzenlendi.

Teknofest yarışmalarında yerli üretimimiz olan Cendere adlı aracımız yarışmaya katılan 81 araç arasında 15. olarak finale kalma başarısı gösterdi. İlimizdeki potansiyeli ortaya çıkaracağını düşündüğümüz tarımsal projeler başlattık. Tıp Fakültesinde eğitim gören öğrenciler, eğitim görecek yer konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorlardı. Bu öğrencilerimizi geçici olarak İslami İlimler Fakültesi binasına taşıdık. Şu anda İslami İlimler Fakültesi öğrencilerimizle aynı binada eğitimlerine devam etmekteler. Tıp Fakültemiz geçen sene ilk mezunlarını, ilk meyvelerini verdi. Öğrencilerimizi güzel ülkemizin dört bir yanına halkımıza şifa sunmak üzere gönderdik.

Turizm ve Uygulama Otelimizi iyileştirdik. Teknoloji Transfer Ofisi’ne resmi hüviyet kazandırdık. ADYÜ Semt Polikliniği’ni kurduk. Böylece binlerce öğrencimizin ve çalışanımızın ve de bu bölgede oturan vatandaşımızın sağlık hizmetine daha kolay erişmesine yardımcı olduk. Tıp Fakültemizde güzel bir Simülasyon Merkezi kurduk. Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında ‘Geleceğe Nefes Projesi’ ne katkı sunmak adına toplam 2071 fidanı toprak ile buluşturduk. Çeşitli fakültelerimizde kadro bekleyen akademisyenlerimize hak ettikleri unvana ait kadrolarını verdik ve vermeye devam edeceğiz."

Konuşmasına Albert Einstein’in ‘Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego ya da tam tersi ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego...’ sözüyle devam eden Turgut, “Yani övünmek için övünülecek işler yapmalısınız. İleride Adıyaman’ımızın gelişimine doğrudan katkı sağlayacak ve övüneceğimiz kalıcı eserler bırakmak düşüncesiyle bendeniz ve ekibim, tek vücut olduk, çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca, şu kesinlikle bilinmelidir ki Adıyaman Üniversitesinde liyakat ve adaletten asla taviz verilmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Törene konuşmacı olarak katılan Uluslararası Fon Yöneticisi Kurama, ise Neo-liberal politikaların dünya üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye devam ettiğini belirterek, globalleşmenin dünyadaki gelir dağılımını bozduğunun altını çizdi.
İş dünyası ile akademik kurumların bir araya gelerek gerçekleştirecekleri işbirliğinin önemine de değinen Kurama, bir şehrin gelişmesi için inovasyon ve girişimciliğin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ekren ise konuşmasında, kaliteli farklılık kazandıran üniversite yapısı ve özelliklerinden bahsetti.

Ekren, geleceğin üniversitesi olabilmek için yayın, doküman, eğitim-öğretim metodu, ekip çalışması, ödül sistemi, işbirliği ve iyileştirmenin öneminin yadsınamaz olduğunun altını çizdi.

Konuşmaların ardından Ekonomiden Sorumlu Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Nazım Ekren, Uluslararası Fon Yöneticisi Atilla Kurama ile akademisyenlerimiz Doç. Dr. Barış Toptaş ve Dr. Öğr. Üyesi Selin Oyan’a Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut tarafından teşekkür belgeleri ve hediyeleri takdim edildi.

-SEMT POLİKLİNİĞİ VE İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ AÇILIŞI

2019-2020 Akademik Yıl Açılış Töreni’nin ardından, Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Eğitim Binası’nın ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Adıyaman Üniversitesi Semt Polikliniği’nin açılışları yapıldı.

Semt Polikliniği’nin, Dahiliye, Çocuk Hastalıkları, K.B.B, Aile Hekimliği, Psikiyatri ve Diş Hekimliği olmak üzere altı alanda hizmet öğrencilerimize, çalışanlarımıza ve halkımıza hizmet vereceği bildirildi.

Ayrıca, Üniversitemiz bünyesinde hizmet verecek olan İslami İlimler Fakültesinde ise 10 bin 185 metrekare kapalı alanda 300 kişilik konferans salonu, 2 adet 100’er kişilik amfi, 10 adet 70’er kişilik sınıf, 2 adet yabancı dil laboratuvarı, kantin, toplantı salonları, akademik ofisler ve kapalı-açık otoparkın yer aldığı bildirildi.

Etkinlikler, açılışların akabinde gerçekleştirilen kokteyl programı ile son buldu.