Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yapan doktorlar, 17-18 Şubat tarihlerinde neden iş bıraktıklarını ve taleplerini duyurdu. 

Hekimler adına açıklamada bulunan Adıyaman Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Abdullah Çolak; “Aile hekimleri olarak son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bırakıp, 3 defa miting yaparak kamuoyuna ve sağlık bakanlığına sesimizi duyurmaya çalıştık. Sağlık bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir. Sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözler unutulmuş, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edilmiştir. Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20.000 ’e yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir. Pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri değersizleştirilmiştir.” Dedi.

Çolak; “Son bir ay içerisinde 197 ve Son bir yıl içerisinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseridir. Günübirlik politikalara alet edilmiş aile hekimliği sistemi istemiyoruz. Yapılan mevzuat düzenlemesi ile yüzlerce meslektaşımızı kaybettiğimiz bir dönemde, moral ve motivasyonumuz yok edilmiş sözleşme feshi baskısı altında hizmet sunmamız istenmiştir. Aile hekimlerine uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz. Buradan açık bir şekilde haykırıyoruz. Bizlere hak görülen bu Ceza yönetmeliğini, istemiyoruz!” dedi.

ŞİDDETE UĞRAYAN HEKİM VE DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ADALET İSTİYORUZ;

Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Çolak; “Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen Hekim ve diğer sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız.” Şeklinde konuştu.

Hekimlerin taleplerine değinen Çolak; “Aile hekimleri olarak Taleplerimiz çok net; Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi, 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini, Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı ve Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.” Dedi.

Düzenlenen basın açıklamasına, Adıyaman Tabip Odası ve SES Adıyaman şubesi üyeleri destek verdi.