“TOP YEKÜN BİR SAĞLIK ANLAYIŞI GELİŞTİRİLMELİ”

Başkan Altunbaş açıklamasında; “Bilindiği üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını ülkemizi de oldukça çok ciddi biçimde etkilemektedir. Salgının insani ve ekonomik faturası giderek ağırlaşmaktadır. Dünyada 20 Milyona yakın vaka 735 bin civarı ölüm tespit edilmiş ülkemizde ise resmi rakamlar 244 bin vaka ve 5 bin 900 civarında vefat şeklinde bildirilmiştir. Her ne kadar resmi rakamlar bu şekilde olsa da gerçek vaka ve ölüm sayısının dünyada ve ülkemizde daha fazla olduğu bilimsel otoriteler tarafından dile getirilmektedir. Rakamlar ne derse desin salgının kısa sürede sonlanmayacağı ve top yekün bir sağlık anlayışı geliştirilmediği sürece üstesinden gelinemeyeceği aşikardır.” Dedi.

“HASSASİYET VE TEDBİR BİRDEN ORTADAN KALKMIŞTIR”

Normalleşme sürecinde vatandaşların çok rahat hareket ettiğini dile getiren Altunbaş; “İlimizde de durum farklı değildir. Normalleşme açılımından önce gayet başarılı şekilde uygulanan salgın yönetiminde normalleşme adı altındaki uygulamalar vatandaşa ‘’salgın bitti’’ şeklinde yansımış bu nedenle salgının başındaki hassasiyet ve tedbir birden ortadan kalkmıştır. Alınması gereken ciddi tedbirler ekonomik yıkımı azaltmak ve halkı paniğe sevk etmemek gibi kaygılarla sürekli ertelenmiş veya çok geç alınmıştır. Düğün, taziye gibi halkımızın kültüründe önemli yer tutan birlikteliklerin yeni normaldeki yeri vatandaşımıza tam anlatılamamış dolayısıyla her şey salgın öncesi döneme uygun yapılmıştır.” Dedi

HASTA POPÜLASYONU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Ülkemizde ve ilimizde salgına dair rakamlar maalesef bizlere sağlıklı şekilde ulaşamadığından salgının boyutları da tespit edilememektedir. Ancak özellikle 1 Temmuz ve sonraki dönemde hastanemizde Covid 19 hastaları için ayrılan servis sayısının arttırılmasından ve testi pozitif çıkan hastaların evlerinde tedavi edilmeye başlanmasından anlaşıldığı kadarıyla ilimizdeki sağlık sisteminin kapasitesini aşan bir hasta popülasyonu ile karşı karşıyayız. Ve giderek artan bu yoğunluk idarecilerimizi ve biz sağlık çalışanlarını çaresiz bırakmaktadır. Bu dönemde fedakarca çalışan sağlık çalışanları ailelerini ve evlerini günlerce görememek pahasına salgınla mücadele etmektedir. Salgında ilimizde yaklaşık 60 sağlık çalışanı hastalığa yakalanmış daha fazlasının da yeterince test yapılmadığı için enfekte olduğu düşünülmektedir.” Şeklinde konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI AİLE HEKİMLİKLERİNİ ÜVEY EVLAT OLARAK GÖRMEYE DEVAM ETMİŞTİR”

Başkan Altunbaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tabip Odamız tarafından da Merkez Konseyin girişimleri ile hazırlanan kişisel koruyucu ekipman paketleri aile hekimi meslektaşlarımıza ivedilikle dağıtılmış ve bir nebze katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Özellikle bu dönemde aile sağlığı merkezlerinin giderleri aşırı şekilde artmış ancak bunu telafi etmesi gereken sağlık bakanlığı aile hekimliklerini üvey evlat olarak görmeye devam etmiştir. Sağlık bakanlığı özellikle birinci basamağa yönelik hala hiçbir önlem almadığı gibi birinci basamağın iş yükünü arttıran pek çok uygulamayı da hayata geçirmeye başlamıştır. Ayrıca son alınan kararlarla 1 Haziran itibari ile her şey normale dönmüş gibi birinci basamakta hasta kabülleri başlamıştır. Birinci basamağın öncelikli görevi koruyucu hekimliktir. Gebe, lohusa, bebek, çocuk izlemleri ile bu gruba yapılacak aşılama işlemleri için fiziki şartların sağlanması gerekmektedir. Adıyaman Tabip Odası olarak h. Salgının başında özellikle birinci basamakta hastaları ilk karşılayan aile hekimleri kişisel koruyucu ekipmanlara ulaşmakta çok zorluk yaşamışlar ve birçoğu kendi imkanları ile bu ekipmanları edinmişlerdir. Halkımızın şunu bilmesini istiyoruz ki, Covid19 bugün eskisinden daha ciddi bir tehlikedir ve özellikle AVM gibi kapalı mekanlardan; düğün, taziye, akraba ziyareti gibi eski alışkanlıklardan bir süre daha uzak durulmalı, maske, dezenfektan kullanımı, el hijyeni ve fiziksel mesafe gibi temel önlemlerden asla vazgeçilmemelidir. Değerli halkımızın ve sağlık çalışanlarımızın hakkını korumak üzere dile getirdiğimiz bu hususların tüm hemşehrilerimizce benimsenmesi ve daha sağlıklı günlerde tekrar görüşmek dileğiyle saygılarımızı sunuyoruz.”

Haber-Metin Harıkçı