Sınav sonrası öğrencilerde kaygılar devam edecektir ama ne olursa olsun sınavları nasıl geçerse geçsin çocuklarını taktir etmeli net sayılarını hesaplamalarını, üniversitesi tahminine başlamaları yerine hep beraber dinlenmeliler çünkü sınav bitti.

Öğrenciler sınav sonuçları açıklana kadar dinlenmeye gayret etmeliler. Kısa süreli akrabalarını ziyaret edebilirler, tatile çıkabilirler bunlar stresten uzaklaşmak için yararlı olur. Sınav sonuçları gelmeden tahminler ve seçenekler üzerine konuşmak çok yararlı olmaz aksine çocuğunuzla olan sağlıklı iletişiminize zarar verir.

Gelecekle ilgili olumsuz düşünmek, gençlerin dalgalanan ruh halini daha olumsuz yapar, gelecekte her zaman yeni bir seçenek ve umut vardır. Başkalarının yanında çocuklarınıza aşırı övgü ve eleştiride bulunmaktan kaçının. Sınav sonucu ne olursa olsun sonuca hazırlıklı olmalı aileler. Çocuklarınızdan daha önemli bir şey yoktur.

Çocuğunuza yol göstermek, sakin ve akılcı davranmak her zaman en iyisidir.

Okulların öğrenci kabul sayıları sınırlı olduğundan sınavda kazananlar az, kaybedenler çoğunlukta olacaktır. Her insanın hayatında çeşitli başarısızlıklar yaşayacağını çocuklara anlatılmalı pes etmemeliler.


Hayat ve sınav birbirinden çok farklı olabilir. Sınavda başarısız olmak, hayatta da hep başarısız olacağı anlamına gelmez.

Sınav sonucu başarılı olan öğrenciye doğru tercih yapmasında, meslek seçiminde yardımcı olun, ders programlarını incelemesini, bilgi almasını sağlayın ancak ona asla baskı yapmayın. Unutmayın üniversite dört yıl ama meslek bir ömür. Sevdikleri meslekleri tercih etsinler. 

Öğrenci, sınavda beklediği başarıya ulaşamamışsa, çalışma isteği varsa ve başarılı olacağına inanıyorsa tekrar hazırlanmasını önerin. Ancak sınava hazırlanmanın bir süresi ve sınırı olduğunu unutmamak gerekir. Çocuğunuz tekrar sınava girmek istemiyorsa bir an önce hayata atılmasını sağlayın.

Unutmamak gerekir ki hayatta başarılı ve mutlu olmanın tek koşulu sınav kazanmak değildir.

Çalışma hayatına başladıktan sonra eğitimi tamamlamak mümkündür. Bunun bir çok örnekleri vardır. Örnek olarak ben hem çalışıyorum hem üniversite okuyorum (üçüncü üniversite bitiyor)Üniversite okumadığı halde hayatında çok mutlu olan ve işinde başarının zirvesinde bulunan insanlar olduğuda bilinmektedir.

Günün sözü: Her şey bir adımla başlar
PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK 
Instagram : psikologcetinozturk