Karın içini gözlemek anlamına gelen laparoskopi ile küçük bir delikten sokulan kamera yardımıyla karın içi gözlenir.

Laparoskopide hastanın karın boşluğunu gözlemek için açık cerrahide olduğu gibi büyük kesiler yerine küçük bir delikten sokulan bir kamera ve yardımcı aletler kullanılır. Laparoskopik cerrahi, 60 yıla yakın jinekolojide kullanılmaktadır. Son 35 yıldır ise açık cerrahiye alternatif bir yöntem haline gelmiştir. Zamanla optik sistemlerin ve kullanılan ekipmanların gelişimi İle günümüzde açık cerrahi ile yapılan her türlü operasyon laparoskopi ile yapılabilmektedir. Hızlı iyileşme süresi, az ağrı olması, hastanede kalış süresinin kısa olması ve daha iyi kozmetik sonuçlar alınması laparoskopik cerrahinin daha çok tercih edilmesine yol açmıştır. Ayrıca görüntünün kalitesi ve büyütülmesi özelliği ve daha az komplikasyon riski olması da kullanım alanını genişletmiştir. Başlangıçta tanı amaçlı ve tüp bağlama için kullanılan laparoskopi, bunların yanı sıra yumurtalık kistleri, dış gebelik, kronik pelvik (alt karın) ağrı, kısırlık, endometriozis ve jinekolojik kanser ameliyatları gibi jinekolojik ameliyatların büyük kısmında ilk tercih olmuştur.

Laparoskopi, genellikle genel anestezi altında yapılır. Hasta uyutulduktan sonra göbek deliğinden Veress iğnesi ile karın boşluğuna girilerek içerisi karbondioksit gazi ile şişirilir. Daha sonra endoskopun (üzerinde kamera ve ışık kaynağı olan) içinden geçeceği 10 mm genişliğindeki trokar göbek deliğinden karın boşluğuna itilir. Trokarın içinden endoskop geçirilerek karın boşluğu görüntülenir. Görüntü 2 veya 3 boyutlu bir ekrana yansıtılır. Daha sonra laparoskopik cerrahi aletler için iki veya üç adet 5 mm’lik trokarlar görüntü eşliğinde karına yerleştirilir. Ameliyat bittikten sonra karın boşluğundaki gaz boşaltılır ve trokarlar çekilir. Küçük delikler dikişlerle kapatılır.

Laparoskopi hem tanısal hem de tedavi amaçlı yapılabilir.

Tanısal amaçlı;

-Açıklanamayan pelvik (alt karın) ağrı

-Açıklanamayan kısırlık

Tedavi amaçlı;

-Tüplerde tıkanıklık varlığı

-Karın içi yapışıklık olması

-Dış gebelik

-Tüplerin bağlanması veya açılması

-Myom alma

-Yumurtalık kisti çıkarma

-Endometrioma

-Yumurtalık-tüp apsesi

-Kısırlık

-Sarkma ameliyatı

-İdrar kaçırma ameliyatı

-Kanser ameliyatları

Laparoskopiliğin avantajları;

-Kesi yerleri çok küçüktür.

-Kozmetik sonuçları çok iyidir

-Ağrı daha azdır

-Ameliyat sonrası taburcu ve günlük hayata dönüş daha hızlıdır (5-10 gün içinde).

-Karın içi anatomik görüntü daha iyidir.

Ameliyat süresinin daha uzun olması ve deneyim gerektirmesi ise dezavantajları olarak söylenebilir.

Laparoskopide ciddi komplikasyonlar nadirdir;

-Büyük damar yaralanmaları

-Bağırsak yaralanmaları

-Mesane (idrar torbası) ve üreter yaralanmaları

-Sinir hasarları

-Tromboz (pıhtı) oluşumu

Ayrıca daha önce geçirilmiş karın ameliyatları olanlarda, ileri derecede obezlerde, ileri yaşta ve ciddi sistemik hastalığı (kalp ve damar hastalıkları vs) olanlarda ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bu risklerin iyi bilinmesi ve hasta seçiminin ona göre dikkatle yapılması gerekir.