Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

İSRÂ SURESİ

1. Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir.

Ebu Zer (ra) anlatıyor: "Hz. Peygamber'e (sav), 'Hangi amel daha faziletlidir?' diye sordum. 'Allah'a inanmak ve O'nun yolunda cihad etmek.' buyurdu."

(B2518 Buharı, Itk, 2)

2. Yine Biz, Musa`ya (da) kitabı vermiş ve onu İsrailoğulları için bir doğru yol haritası kılarak (demiştik ki): "Benim dışımda, herhangi bir koruyucu otorite edineyim demeyin!

3. Siz, ey Nuh`la birlikte (gemide) taşıdıklarımızın soyundan gelenler! Unutmayın ki o hep şükreden bir kuldu!"

Muaz b. Cebel'den nakledildiğine göre,

Resülullah (sav) şöyle buyurmuştur:

"Savaş iki türlüdür: Allah'ın rızasını kazanmak isteyen, komutanına itaat eden,

değerli malını bu yolda harcayan, arkadaşına kolaylık gösteren ve bozgunculuktan kaçınan kimsenin uykusu da uyanıklığı da tamamıyla sevap olarak yazılır.

Gösteriş ve başkalarına duyurmak için savaşan, komutanına isyan eden ve yeryüzünde bozgunculuk çıkaran kimse ise bundan hiçbir karşılık göremez."

(N3190 Nesin, Cihad, 46)

4. Biz, Kitap'ta İsrailoğullarına: Sizler, yeryüzünde iki defa fesat çıkaracaksınız ve azgınlık derecesinde bir kibre kapılacaksınız, diye bildirdik.

5. Bunlardan ilkinin zamanı gelince (sizi cezalandırmak için) üzerinize güçlü kuvvetli kullarımızı gönderdik. Bunlar, evlerin arasında dolaşarak (sizi) aradılar. Bu, yerine getirilmiş bir vaad idi.

Ebu'n-Nadr, Eslem kabilesinden ve Hz. Peygamber'in (sav) ashabından olan Abdullah b. Ebü Evfa isimli bir kişinin, Harüriler (Hariciler) üzerine sefere çıktığında Ömer b. Ubeydullah'a yazdığı mektupta şunu

naklettiğini anlatıyor: "Resülullah (sav) düşmanla karşılaştığı bir gün, güneş (batıya) meyledene kadar bekledi ve ashabının arasında ayağa kalkarak şöyle seslendi:

"Ey insanlar! Düşmanla karşılaşmayı temenni etmeyin. Allah'tan afiyet isteyin. Fakat onlarla karşılaştığınız zaman da sabredin. Ve bilin ki cennet kılıçların gölgeleri altındadır."

(M4542 Müslim, Cihad ve siyer, 20; B3025 Buharı, Cihad, 1 56)