Allah Kur’an-ı aklını işleten insanlara gönderdi ki düşünüp öğüt alsınlar diye ve Aklını işleten her birey kurandan gereken dersi çıkarır.

Aklını kiraya verenlere değil.

Kuranda tüm yiyeceklerin tek tek sayılıp helal haram diye ayırım yapılması gibi bir açıklama beklemek salaklık olur.
Çünkü kuran akla mantığa sürekli düşünmesi için ayetler/deliller/mesajlar sunar.
Kısaca helal haram mantığını yorumlamak gerekirse;

Öncelikle şunu anlamak gerekir;
“Yerde olanların hepsini sizin için yaratan O’dur.” (Bakara 29.Ayet)

“Göklerde olanları, yerde olanları, hepsini sizin buyruğunuz altına vermiştir.” (Casiye 13.Ayet)

“Allah’ın göklerde olanları da, yerde olanları da buyruğunuz altına verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size ihsan ettiğini görmez misiniz?” (Lokman 20.Ayet )

O size istediğiniz her şeyden verdi. Allah'ın nimetini sayacak olsanız sayamazsınız. Doğrusu insan çok zâlimdir; çok nankördür!( İBRÂHÎM 34. Ayet )

Allah'ın nimetlerini saymaya kalkarsanız, onların sonunu getiremezsiniz. Allah, gerçekten Gafûr ve Rahîm'dir.( NAHL 18. Ayet )

Ve Allah kelime sıkıntısı çekmez.
Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem, deniz de mürekkep olsa, arkasından yedi deniz daha ona katılsa, Allah’ın sözleri (yazmakla) yine de tükenmez. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.( LOKMÂN 27. Ayet )

Yani ayetlerde de açık şekilde belirtildiği gibi
Allah’ın nimetlerini sayamayız ve Allah kelime sıkıntısı çekmez. Yeryüzündeki her yiyecek yada içecek için helal haram listesi olsaydı kuranda kuranin hacmi/sayfa sayısı çok çok büyük olurdu.

ALLAH bunun için pratik bir yöntem oluşturmuştur.

Önce yiyecek ve içecekler için kesin sınırlar çizen ayetler:

Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
( 2 - BAKARA 286/173. Ayet )

Ölü, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlananlar, boğularak, vurularak, yuvarlanarak veya sürüklenerek ölen, yırtıcı hayvan tarafından parçalananlar, canları çıkmadan evvel kestiğiniz müstesna, dikili taşlar üzerine kesilenler ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılınmıştır. Bunlar fasıklıktır. Bugün, küfredenler sizin dininizden ümitlerini kesmişlerdir. Öyleyse onlardan korkmayın da Ben'den korkun. Bugün, dininizi kemale erdirdim, üzerinize olan nimetimi tamamladım ve size din olarak İslamiyet’i beğendim. Her kim ki açlıktan darda kalırsa günaha kaymaksızın (bunlardan yemeğe mecbur olursa) muhakkak ki, Allah Gafur'dur, Rahim'dir.
( 5 - MÂİDE 120/3. Ayet )

Vb ayetler:
(EN'AM/145), (NAHL/115)

Allah cc. önce bu kesin sınırlarını belirtmiştir ve tüm yiyecek ve içecekleri yani verdiği nimetleri saymamıştır.

Bunun yerine aklı çalıştıran ayetleri vermiştir.

Ey insanlar; yeryüzünde bulunan helal ve temiz şeylerden yiyin. Şeytanın adımlarına uymayın. Şüphesiz ki o, sizin için apaçık bir düşmandır.( BAKARA 168. Ayet )

Kendileri için nelerin helâl kılındığını sana soruyorlar; de ki: Bütün iyi temiz şeyler size helâl kılınmıştır. Allah'ın size öğrettiğinden öğretip avcı haline getirdiğiniz hayvanların sizin için yakaladıklarından da yiyiniz ve üzerine Allah'ın adını anınız/besmele çekiniz. Allah'tan sakınınız. Allah'ın hesabı pek çabuktur.( MÂİDE 4. Ayet )

Bu gün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl, sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir. Mü’min kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helâldir. Her kim de inanılması gerekenleri inkâr ederse, bütün işlediği boşa gider. Ahirette de o, ziyana uğrayanlardandır.( MÂİDE 5. Ayet )

“Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah’ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.” (Maide, 87. Ayet)

Artık, Allah'ın size verdiği rızıktan helâl ve temiz olarak yiyiniz! Eğer yalnız Allah'a kulluk/ibadet ediyorsanız, O'nun nimetine şükrediniz!( NAHL 114. Ayet )

Yani ayetlerde de belirtildiği üzere kesin sınırlar leş, kan , hınzır ve Allahtan başka bir varlık adına kesilen hayvandır.

Bunlara ilaveten temiz olan hoş Olan herşey helâldir.

Bunun zıt tı yani âyeti tersten okursak

insanın aklına, fıtratına, vicdanına yemesi aykırı olan güzel olmayan hoş olmayan pis olan herşey haramdır .

Ve şu ayetleri unutmayın;

“Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak “Bu helâldir, şu da haramdır” demeyin, çünkü Allah’a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah’a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler.” (Nahl, 116. Ayet)

Yoksa Allah'ın izin vermediği bir şeyi, dinde onlara şeriat kılacak ortakları mı var? Şayet kesin söz bulunmayacak olsaydı; aralarında derhal hüküm verilirdi. Doğrusu zalimlere elim bir azab vardır.( ŞÛRÂ 21. Ayet )

De ki: Allah'ın kulları için çıkardığı zineti ve temiz rızıkları kim haram kılmış? De ki: Bunlar, dünya hayatında iman edenler içindir. Kıyamet günü ise yalnız onlara tahsis edilmiştir. Biz, ayetlerimizi bilen bir kavim için böylece uzun uzun açıklarız.(A'RÂF 32. Ayet )

De ki: “Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve haksız yere sınırı aşmayı, hakkında hiçbir delil indirmediği bir şeyi Allah'a ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”( A'RÂF 33. Ayet )