CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Marmaris'te Yerel Medya Çalıştayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, “Gazetecilik mesleğinin önemine en çok gazeteciler değer verirler. Dolayısıyla gazeteci dediğimiz kişilerin gazeteci olup olmadığına devlet değil, bu işi yapan kurumların karar vermesi lazım. Bunun da bağımsız bir kurul tarafından karar verilmesi gerekiyor. Basın İlan Kurumu'nun yeniden yapılanması lazım. Gazeteci, tarafsızlığını yani objektif olmayı yitirdiği andan itibaren saygınlık dediğimiz alan yara almaya başlıyor. Bunda hepimizin sorumluluğu var. Gazetecilikteki bozulmayı şuna bağlıyorum; eskiden gazeteciler halkın arasında otururlardı. Halkın sorunlarını gören, sorunları yaşayan alandan çıkıp tam tersine sorunu olmayan alanlarda oturmaya başladılar. Halkın sorunlarını değil, başkalarının sorunlarını dile getirmeye başladılar.” dedi.

“YEREL MEDYA ZOR ŞARTLARDA”

Basın İlan Kurumu'nun yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaoğlu, “Meslek örgütlerinin sayısının artırılması lazım. Gazetecilerin temsil sayısının artırılması gerekiyor. Gazete tirajlarının bağımsız denetim kurumları tarafından denetlenmesi, gerçek tirajların ortaya çıkarılması ve ona göre Basın İlan Kurumu'nun buralara kaynak aktarması gerekiyor. Bu aynı zamanda bir soygunun önlenmesi demektir. Basın İlan Kurumu'nun fiyat tarifeleri de siyasi iktidarın iki dudağı arasında. Bu konuda meslek kuruluşlarının devreye girmesi, objektif kurallar içerisinde bu fiyatların belirlenmesi lazım. Yerel medyanın zor şartlar altında yayın hayatını sürdürdüğünü biliyoruz o nedenle özellikle Basın İlan Kurumu'nun yerel medyaya pozitif ayrımcılık yapması lazım. Bazen çalışanlarına ücret ödemekte zorluk çektiğini biliyoruz. Medyada sendikalaşma zorunlu olmalı.” dedi.

TGF Genel Başkanı Karaca, "Örgütler birlikte hareket etmelidir"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) genel başkanı Yılmaz Karaca ise, yaptığı konuşmasında, "Ben Anadolu'da 45 il dolaştım. Gördüğüm manzara şudur; Anadolu basını bitiyor, Anadolu basını yok oluyor. Bunu duyması gereken, bu sorunlara çözüm bulması gerek İletişim Daire Başkanlığı adeta yok. Çağrımızı yaptık, defalarca randevular istedik, sadece bize değil; hiçbir meslek örgütüne randevu dahi vermediler. Basın kartları verilmiyor, 1 yılda alması gerekenlere 2-3 yılda teslim ediliyor. Sorunlarımızı dinleyen yok. Anadolu yanıyor” diye konuştu.

"RESMİ İLAN ALAN GAZETE SAYISI 1800'DEN 900'E DÜŞTÜ"

Son 6 yılda resmi ilan alan 1800 gazetenin 900'lere, 100 civarında uydu televizyonunun da 50'ye düştüğünü kaydeden Karaca, şöyle konuştu:

“Bir kısmı internete döndü, bir kısmı ekranlarını kararttı. Anadolu'da kurumlar çok büyük. Burada sendika başkanlarımız da var. Hepiniz biliyorsunuz, şu an söyleyeceğim sizlere hiçbiriniz şaşırmayacaksınız. Anadolu'da şu an asgari ücret alan gazete sayısı yüzde 50 yoktur. Bunu iddia ediyorum. Gazete sahibi çaresiz, televizyon sahibi çaresiz. Bir de internet furyası çıktı. Meslek dışında olup, 300-500 liraya satın alanlar, siyasetçiyi tehdit ediyor, Belediye Başkanı'nı tehdit ediyor. Bunun engellenmesi için TBMM'ye müracaat ettik. Teşekkür ederiz, CHP bu alanda soru önergeleri verdi. internet yasasının çıkartılmaması için büyük çaba sarf ediliyor. Tasarruf tedbirleri adı altında basın kuruluşlarına verilen, kutlama mesajları, reklamlar yok edildi. İnanılır gibi değil.” Dedi.

"ANADOLU BASININI BİTİRMEYE, KÜÇÜLTMEYE, KENDİ EMİRLERİ ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Anadolu basınını bitirilmeye çalışıldığını dile getiren Karaca; “Belediyelerin ve kurumların kafasını karıştırarak Anadolu medyasına ilan vermesini engelleniyor, Anadolu basınının en önemli gelir kaynağı kesiliyor. Anadolu basınını bitirmeye, küçültmeye, kendi emirleri altına almaya çalışıyorlar. Bugün burada birçok konuyu gündeme getirip tartışacağız. Ben 3 ay içinde 45 ili gezerek birçok sorunu yüz yüze görüşerek tartıştım. Temenni ediyorum ki sorunlarımız bir an önce çözüme kavuşsun. Meslek örgütleri, kişisel hesapları bırakıp mutlaka ve mutlaka birlik beraberlik içinde olmalıdır. Hep birlikte illerimizde milletvekillerimizi de harekete geçirerek birlik beraberlik içerisinde bu sorunları çözmemiz lazım." Şeklinde konuştu.

81 İl Cemiyet başkanının yanı sıra Tarsus’un da yer aldığı çalıştaya katılan Medya Mensupları Derneği, (MEDYAD) başkanı Okan Çalışkan, “Marmaris’ten umutlu dönüyoruz, ancak Tarsus gibi önemli bir kentin bu organizasyonlara ev sahipliği yapacak imkanları olmadığı için otel üzüntüsünü yaşıyorum” dedi.