Adıyaman’da ise bu tür olaylara yer vermemek için Adıyaman Rehberlik Araştırma (RAM) Müdürü Cebrail Çirkin, anne ve babaları uyardı

Konu ile açıklamalarda bulunan Çirkin, “Çocuklarımız “mavi balina” ve diğer hayvani rollere bürünerek insanlarla savaşan kan ve şiddeti normalleştiren merhamet ve vicdan duygusunu körelten  internet oyunlarıyla sürekli tehdit altındadır. Teknolojik çağda devletlerin ve ebeveynlerin çocuklarımızın maalesef oyuncağı olan bigisayar ve telefonları tamamen  kontrol   altına alması neredeyse imkansız diyebiliriz. Ama çocuklarımızın bilgisayar, telefon  ve  oyun salonlarına erişimini sınırlayarak onların bu tehditlere maruz kalmasını en aza indirebilir  onların internet alışkanlıklarını takip ederek tedbirlerimizi şekillendirebiliriz"dedi.

Özellikle son zamanlarda onlarca gencin hayatını sonlandırmaya kadar götüren mavi balina gibi oyunların indirmeye dayalı olmayan WhatsApp ve diğer mesajlaşma programlarında link önerme sonucunda oynanan oyunlar olduğuna dikkat çeken Çirkin, şunları kaydetti:

"Mavi balina oyunuyla çoğunlukla 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor. Oyun yöneticileri  özellikle kurbanlarının bu oyunlara gece yarısından sonra girmesini ister ve çocukların günün yorgunluğunu ve çocukların yarı uyur halini fırsat bilerek bir nevi hipnotize ederek ve masum görünüşle  başlangıç yapıp kurbanlarını  yavaş yavaş gerçek dünyadan koparır ve  sanal dünyanın derinliklerine sürüklerler. Biz anne babaların çocuklarımızı bunun gibi tehlikeli oyunlardan uzak tutma gibi  görevi vardır bunları sıralayacak olursak. Çocukların kesinlikle gece 24:00 dan önce uyumalarını sağlamamız lazım .Her ne kadar zor olsa da gece çocukların telefon ve internetle uğraşmalarını engellememiz gerekir. Oynanacak oyunları ailece belirlemek en mantıklısı olacaktır. Yaşına uygun bir oyun. Çocukların telefonlarına ara sıra girerek mesajlaşma programlarını ve mail adreslerini kontrol etmek gerekir. Ailece oynanmasına karar kıldığınız oyunlarda aynı anda yazışma ve sohbet içeriği de sunuluyorsa o oyunu iptal etmeniz uygun olacaktır. İnternette yabancılara her zaman kuşkuyla bakmak ve çocukları bu konuda bilinçlendirmek gerekir. Çocukların internet erişiminin evin  ortak ağından olmasına özen göstermek ve ebeveyn koruma sistemini  kurmak gerkir. Çocuğunuz davranışlarını yakından gözlemlemek. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve notlarda düşüş gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olmak ve tedbiri elden bırakmamak gerekir. Eğer bu tür değişimler fark ederseniz, internet üzerindeki faaliyetlerini yakından izleyin, ve gerekli yardım için merkezlere başvurun"