Besni’de uzun zamandır ishal, mide bulantısı, kusma gibi ortak şikayetlerin artması üzerine geçtiğimiz hafta içerisinde ilden yetkililer gelmiş ve incelemelerde bulunmuşlardı. İncelemeler esnasında alınan numuneler Ankara’ya gönderildi. Yapılan tahlil sonucuna göre Erdemoğlu Mahallesi’nden alınan numunede ROTA VİRÜSÜ’NE rastlandı.

Rota virüsünün kanalizasyonlardan doğaya, içme suyuna karışan ve hızlı bir şekilde insanlara bulaşan özelliklere sahip virüs olduğu açıklandı.

Besni’de son bir ayda yaklaşık 4 bin kişi yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurmuştu. Artan şikayetler üzerine sağlık yetkilileri araştırma yapmış ve içme suyu şebekesinden numuneler alınmıştı.

BESNİ BELEDİYESİ ISRARLA SUYUMUZ TEMİZ DEMİŞTİ

Salgının artması üzerine açıklama yapan Belediye Başkanı Eyyüp Mehmet Emre, “Aziz Hemşehrilerim, öncelikle hayırlı akşamlar diliyorum. Son zamanlarda ilçe devlet hastanemizde artan salgın şikayetlerinden ötürü içme suyumuz ile alakalı yapılan yorumlara cevaben İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde içme suyumuz ile alakalı herhangi bir durumun olmadığını salgınla ilgili herhangi bir bağlantı veya bulaş riski bulunmadığımı açıklamak istiyorum. İçme suyu tedariki, arıtma. ve dağıtım süreçleri sıkı denetim altındadır ve hijyen standartlarına sıkı sıkıya uyulmaktadır. Siz kıymetli hemşehrilerimin ve kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur. Demişti.

Vatandaşı rehavete sokan bu talihsiz açıklama nedeniyle vaka sayıları pik yapmış ve günlük 1000’nin üzerinde vaka sayıları tespit edilmişti.

SU GÖZÜ’NÜN HİJYENİK OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Bu süreçte Su Gözü’nün hijyenik olmadığı da ortaya çıktı

Besni Belediyesi nin içme suyunu pompaladığı Su Gözü pompa istasyonunun hijyenik olmadığı gerekçesi ile tellerle çevrildiği öğrenildi.

KAYMAKAMLIK AÇIKLAMA YAPTI

Besni Kaymakamı Çağlar Partal’ın şebeke suyu içilmemesi noktasında uyarılarının ardından vaka sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

Kaymakamlık bugün konuyla ilgili açıklama yaptı. “ŞEBEKE SUYUNU İÇME AMAÇLI KULLANMAYIN”

“29 Ağustos itibarıyla ilçemizde ishal, bulantı şikayeti ile artan vakalar 30 Ağustos tarihinde en yüksek seviyeye ulaşmış olup 31 Ağustos itibarıyla vaka sayıları düşüşe geçmiştir. Şebeke suyunun rutin testlerinde ve klor seviyelerinde olağandışı bir durum görülmemekle birlikte 31.08.2023 tarihinde şebeke suyundan alınan numunelerin ileri testlerinde bir odaktan alınan numunelerde kontaminasyon tespit edilmiştir. Bulaşın önlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Şebeke suyunun içme amaçlı kullanılmaması ve kişişel hijyene dikkat edilmesi ilanen duyurulur.” Denildi.

BESNİ BELEDİYESİNDEN ÇELİKŞİLİ AÇIKLAMA

Besni Belediye Başkanı Eyüp Mehmet Emre’nin kendi sayfasından yaptığı açıklama aynen şu şekilde;

Kıymetli Hemşehrilerimizin ve Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur..

DUYURU!

29 Ağustos itibarıyla ilçemizde ishal, bulantı şikayeti ile artan vakalar 30 Ağustos tarihinde en yüksek seviyeye ulaşmış olup, 31 Ağustos itibarıyla vaka sayıları düşüşe geçmiştir. Su gözünde bulunan depolarımızdan alınan örneklerde Adıyaman, Gaziantep, ve Ankara'da yapılan testlerde herhangi bir virüs bakteri ve kirliliğe rastlanmamakla birlikte, şebeke suyunun rutin testlerinde ve klor seviyelerinde olağandışı bir durum görülmemekle birlikte, 31.08.2023 tarihinde şebeke suyundan alınan numunelerin ileri testlerinde bir odaktan alınan numunelerde kontaminasyon tespit edilmiştir. Bulaşın önlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Şebeke suyunun içme amaçlı kullanılmaması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi ilanen duyurulur.

Eyyup Mehmet EMRE Besni Belediye Başkanı

Belediye’den yapılan açıklamanın üst kısmında Su gözünde bulunan depolarımızdan alınan örneklerde Adıyaman, Gaziantep, ve Ankara'da yapılan testlerde herhangi bir virüs bakteri ve kirliliğe rastlanmadığı ifade ediliyor, alt kısımda ise 31.08.2023 tarihinde şebeke suyundan alınan numunelerin ileri testlerinde bir odaktan alınan numunelerde ‘KONTAMİNASYON’ tespit edilmiştir. Deniliyor.

Bir yerde virüs yok, bir yerde kontaminasyon tespit edilmiş, o nedenle Şebeke suyunun içme amaçlı kullanılmaması ve kişisel hijyene dikkat edilmesi duyurusu yapılıyor.

Duruma tepki gösteren Besnili vatandaşlar, son bir hafta içinde çok sayıda kişinin rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmeye gittiğini, yaşanan tablo karşısında rahatsızlığın yanı sıra, çok sayıda kişinin aynı anda aynı şikayetlerle hastaneye gelmesi büyük korku ve endişeye neden olduğunu ifade ettiler.