Haber-Metin HARIKÇI

Adıyaman’da bir dizi ziyaretler için gelen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Valilik ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında Corona virüs süreci sağlık hizmetinin niteliği ve ulaşılabilir bir sağlık altyapısının gücü ve sağlamlığı açısından Türkiye’nin dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu gösterdiğini belirterek, Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile ulaştığımız bu seviyeyi daha da ileriye taşımaya kararlıyız. Dedi.

Barışın ve Huzurun Başkenti Adıyaman’da olmaktan son derece mutlu olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “Bugün Adıyaman’dayız. Adıyaman’ımızda yapımı devam eden sağlık yatırımlarını incelemek, varsa eksiklikleri gidermek, Tıp Fakültesi öğrencilerimiz ve sağlık çalışanlarımızla buluşup dertleşmek için huzur şehri Adıyaman’dayız. Adıyaman Birlik ve beraberliğin en güçlü, kültürel kaynaşmanın ve çeşitliliğin en yüksek olduğu illerimizden biridir. Programımıza valimizle kısa bir değerlendirme toplantısı yaparak başladık. Adıyaman’daki sağlık alanındaki hizmet ve yatırımlarımızı ele aldık. Bu başlıkları basın açıklamamızın ardından gerçekleştireceğimiz il sağlık toplantımızda çok daha detaylı olarak inceleyeceğiz. Adıyamanlı hemşehrilerimizin sağlığı için daha iyi ne yapabiliriz bunu değerlendireceğiz. Bildiğiniz gibi dün sağlık çalışanları olarak dün Külliye’de sayın Cumhurbaşkanımız ve hanımefendinin iftar misafiriydik. Sayın Cumhurbaşkanımız 14 Mart Tıp Bayramında vermiş olduğu müjdeleri tekrar ederek camiamıza iltifat ettiler. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.” Dedi.

CORONA VİRÜSLE MÜCADELE TÜRKİYE DÜNYANIN EN İYİ ÜLKELERİNDE BİRİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Salgının günlük hayatımızdan çıktığını her fırsatta dile getiriyoruz. Artık aşımız da var, ilacımız da var. Dünya genelinde toplumsal bir bağışıklığın olduğunu düşünüyoruz. Nitekim son dönende hayatını kaybeden vatandaşlarımızın neredeyse tamamı ileri yaş grubu ve ek hastalığı olan kişilerdir. Bugün itibarıyla yoğun bakımda hasta bulunmayan il sayımız 21’e çıktı ve bu iller arasında Adıyaman’ımızda var. Bugün Adıyaman özelinde baktığımızda ilimizde bir yeni vaka ve 33 gündür de vefat yaşanmadığını söyleyebilirim. Salgının başladığı günden bu yana hastaneye ve yoğun bakıma yatışta en düşük sayıları görüyoruz. Ülkemiz genelinde görülen olumlu gidişat Adıyaman’da da belirgin olarak hissedilmektedir. Corona virüs süreci sağlık hizmetinin niteliği ve ulaşılabilir bir sağlık altyapısının gücü ve sağlamlığı açısından Türkiye’nin dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu gösterdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ile ulaştığımız bu seviyeyi daha da ileriye taşımaya kararlıyız.

ADIYAMAN BÖLGENİN SAĞLIK ÜSSÜNE DÖNÜŞECEK

Ziyaretimizde sağlık alanlarında yapılacak çalışmalara ağırlık vereceğiz. İlimizde toplam yatak sayısını 2002 yılından bu yana 710’dan 1431’e yani iki katına çıkardık. 2002 yılında bir olan acil istasyon sayısı 37’ye ambulans sayısı ise 2’den 59’a çıkarılmıştır. Şuan 300 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesi ve Kahta Ağız ve Diş Sağlığı merkezi başta olmak üzere toplam 6 yatırımımız inşaat aşamasında. 150 Yataklı Adıyaman Devlet hastanemizin ihalesini ise Haziran ayının sonuna kadar tamamlayacağız. Çelikhan devlet hastanemizin uygulama projeleri yapılmakta olup bu yıl içerisinde inşaat ihalesini gerçekleştireceğiz. Bunlara ilaveten planlama aşamasında olan 14 birinci basamak yatırımımız daha mevcut. Bu yatırımlarla Adıyaman bölgenin sağlık üssüne dönüşecektir. Bundan böyle ilimiz başka illere sevk veren değil, çevre illerden sevk alan bir il konumuna gelecektir. Adıyaman’daki yatırımlarımıza paralel olarak insan kaynağımıza da çok önem veriyoruz. 2022 yılı itibarıyla ilimizde toplam 7542 kişilik sağlık çalışanlarımızla vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bu sayı 2002 yılında 1035 kişiydi. Bugün sağlık ordumuzun gücüne güç katacak pırıl pırıl gençlerle Tıp Fakültesi ve uzmanlık öğrencilerimizle görüşeceğiz. Geleceğin hekimleriyle bir hekim olarak sohbet edeceğiz. Onların dertlerini dinleyip çözüm üretmeye kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

SALGIN BİTİYOR ARTIK AŞIYA İHTİYAÇ KALMADI GİBİ DÜŞÜNMEMELİYİZ

Vaka sayısının bitme noktasına geldiğini belirten bakan Koca, hiç aşı yaptırmayan ve doz sıyışını tamamlamayan vatandaşların aşı yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunarak şunları kaydetti; “Hastane yükünün çok azaldığını görüyoruz. Üç çeşit aşımız var ve vatandaşımızın tercihine sunuluyor. Bu bakımdan Turkovac aşımız üretilmeye devam ediyor. Herhangi bir tedarik sorunun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Özellikle bu dönemde vatandaşlarımızın hele ileri yaş ve ek hastalığı olan vatandaşlarımızın asla ve asla hatırlatma dozlarını ihmal etmemeleri gerekiyor. Yani salgın bitiyor artık aşıya ihtiyaç kalmadı gibi düşünmemeliyiz. Aşılı olan vatandaşlarımızın özellikle akciğer enfeksiyonunun daha az olduğunu hatta akciğere inmediğini biliyoruz. Turkovac’ın omikron varyantına karşı önemli oranda etkili olduğunu tekrar tekrar söylemek istiyorum. Bu anlamda güvenle, rahatlıkla kullanması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ama önümüzdeki dönem giderek daha azalacağı ve şuan 21 ilimizde yoğun bakımda hasta yoktur. Hastane yükü azalmış durumda. Bu bakımdan covid 19 hastalığı için açılan yoğun bakımların kapatılmaya doğru gittiğini ve bu süreçte özellikle ilk pik’ten sonra şuan Türkiye’de hastane yükünün en az olduğu dönemi yaşıyoruz. Bu son derece önemli çünkü Avrupa da bir çok ülkede vaka sayılarını ve hastane yükünü biliyoruz. Türkiye’nin bu geldiği noktayı önemli buluyorum”

Adıyaman Valiliğinde düzenlenen basın açıklamasının ardından Bakan koca Adıyaman Merkez Ulucami’de Cuma namazını kıldı. Namaz çıkışı beraberindeki heyetle birlikte merkezde esnaf ziyaretinde bulunan Koca, yoldaki vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Koca ve beraberindeki heyet yürüyerek Adıyaman AK parti il binasına geçti. Burada basına kapalı bölümde partililere hitap etti.

Bakan Kocanın programına Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu başkanı Ahmet Aydın, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Adıyaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erdoğan Öz, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Doğan, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin ile AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış ve Ak Parti Gençlik Kolları başkanı Mevlüt Kuştepe eşlik etti.