Malzeme dağıtım töreninde Arı Zehri hakkında bilgiler veren Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitü Müdürü Ali Türker Yener; “Her biri diğerinden değerli olan arı ürünlerinden bu projede arı zehri üretimi hedeflenmiştir. Arı Zehri “Arıların zehir torbasında oluşan ve içerisinde başlıca mellitin, apamin, MCD- peptidi, histamin, hyaluronidaz, fosfolipaz-A2 bulunan, keskin kokulu, acı tatda, sarımtırak renkte, sıvı, hava ile temasında çabuk kuruyup kristalize olan bir maddedir” şeklinde tanımlanmıştır.

Avrupa’da uzun yıllar arı zehri, eklem rahatsızlıklarında, özellikle romatizmal hastalıklarda kullanılmaktadır, ayrıca gribal enfeksiyonlarda ve ortopedik hastalıklara karşı kullanılmakta, iltihap kurutucu ve aneljezik yani ağrı kesici etkileri bulunmaktadır. Amerikan Apiterapi Birliği, günümüzde mafsal iltihabı arterit, doku sertleşmesi, deri veremi, yaşlılarda görülen deri sertleşmesi, kronik yorgunluk sendromu, yara izi, deri kanseri, ekzema gibi hastalıkların tedavisinin arı zehri ile yapıldığını bildirmiştir. Arı zehri temel olarak immünolojide, alerjik hastalıkların tedavisinde, bunun yanında romatizmal hastalıklarda, gut hastalığında, sclerosis’de doku sertleşmesi, ayrıca scleroderma yaşlılarda görülen deri sertleşmesi ve astımı da kapsayan çeşitli immünolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunların yanında, arı zehri, epilepsiye, bir çok arthritis çeşitlerine, bazı kanser çeşitlerine ve boğaz enfeksiyonlarına karşı migrene, kolesterole karşı, sinüzite, kansere, ülsere, astıma tedavi amacıyla kullanılmaktadır.” Şeklinde konuştu.

PROJEMİZ GAP İLLERİNE MODEL PROJE OLACAK

Projenin GAP Bölgesinde farkındalık yaratacağına inandıklarını belirten Ali Türker Yener; “Projemizle bu kadar değerli olan arı zehri üretimi Adıyaman da yapılarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa üretilmiş olacaktır. Bu durum öncelikle Adıyaman sonrasında GAP Bölge illerinde farkındalık yaratacaktır. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen, Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitü Müdürlüğü olarak yürüttüğümüz Projemizden 20 arıcı çiftçi faydalanacak olup, bu arıcılar her ilçeden en az bir kişi olacak şekilde Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği üyeleri içerisinden seçilmiştir. Proje kapsamında her arıcıya; 16 adet arılı kovan, Arı zehri toplama aparatı 1 adet, Oto buzdolabı 1 adet, Arı Zehri Muhafaza şişesi (90 adet) verilecek olup bu gün burada dağıtımlarını gerçekleştirmekteyiz. Projemizle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk defa arı zehri üretimi gerçekleştirilmiş olacaktır. Ülkemizde arı zehri son bir iki yıldır arıcılarımızın gündemindedir. Projemiz GAP illerine model proje olacaktır. Projeye emeği geçenlere ve Enstitü Müdür yardımcımız proje lideri Atilla Öztokmak’a teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Dağıtım sonrası Enstitü Müdür yardımcısı proje lideri Atilla Öztokmak proje kapsamında dağıtılan arı zehirli toplama aparatının kullanımı oto buzdolabı ve muhafaza şişelerinin kullanımı hakkında bilgi verdi.