Alevi Düşünce Ocağı’nın Alevi kültürel mirası başlığı altında çeşitli bölgelerde düzenleyeceği toplantıların ilki Adıyaman’da başladı.
Toplantıların daha sonra Karadeniz, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Trakya’da da düzenleneceği öğrenildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Alevi Düşünce Ocağı Başkanı Doğan Bermek, “Alevi inancının zengin tasavvufi, tarihi ve kültürel mirasının kayıt altına alınması, korunması ve tanıtılması, Anadolu ile diğer Alevi bölgelerinin ortaklıkları ve etkileşimleri, Cem evlerinin bu çalışmalara katkıları, sosyal yapımız içinde Alevi kurumlarının durumu ve almaları gereken konumlar, son 30 yılda Alevi topluluklarının sağladığı başarılar ve kayıplar, sağlanan kazanımlar ve atılamayan adımlar, bu gelişmelerin nedenleri ve hangi gelişmelere yol açmakta olduklarını hep birlikte değerlendirmek, bugünün gerçeklikleri içinde 2018 ve 2019 yıllarında, Alevi dünyasının temel konularını tartışmak üzere bu toplantıları düzenlemeye başladık” dedi.


Alevi Düşünce Ocağı 2’nci Başkanı Rıza Karaköse ise “Yolun binlerce yıl geçmişi olduğu hiçbir ırka yada bölgeye mal edilmeyeceği sosyolojik bir gerçektir.Arkadaşlarımız alevi ile alevi kökenli terimler arasındaki farkı anlamalıdırlar. Din bilimi ve sosyal bilimcilerin ve tarihçilerin alanlarında kalmaları kaydıyla inançları incelemeleri, objektif ve bilime saygı çerçevesinde buradan bir çıkarım yapmaları doğaldır” diye konuştu.

CHP’li Fatma Ulubey de “Ülkemizde özellikle bugün alevi toplumunun, alevi vatandaşlarımızın kanayan bir yarası var. Bugün 21. yüzyılda halen inançların tartışılıyor olmamız bence üzüntü vericidir. Çünkü alevi vatandaşlarımız diyor ki; biz ibadethanemizin yasal statüye kazandırılmasını istiyoruz. Bu onların en temel hakkıdır. Bu anayasamızda da vardır. Anayasamızın 10’ncü maddesinde eşitlik, yurttaşlık maddesi vardır. Biz oraya göre de o hakları almak durumundayız ve Avrupa insan hakları mahkemesi verdiği kararlar ortadayken bugün halen siyasal iktidarların alevi vatandaşlarımızın çözmüyor olması üzüntü vericidir. Basındaki meslektaşlarımda buradalar. Ben siyasi kimliğimle tekrar halkımıza ülkeyi yönetenlere huzurunuz da seslenmek istiyorum” açıklamasını yaptı.


CHP’li avukat Zeynap Saya ise “Herkes kendisini tanıttı. İçinde bulunduğum ruh halinin yaşayan insan hazinesinin içinde bulunduğunu düşünüyorum her birinizden ayrı istifade edeceğimi ve ruhumu iyileştireceğinize umut ediyorum. Ben Aleviliği saf dini inanç boyutunda kabul etmiyorum. Aleviliğin bir kültür, yaşam biçimi olduğunu demokratik cumhuriyetimizde sosyal hukuk devleti olma yolunda Aleviliğinde İslamiyet’in çağdaş laik yüzü olduğunu düşünüyorum. Bu noktada sizin geniniz olmanın avantajını fazlası ile yaşadım. Adıyaman’ın anıldığı noktasında basında yer aldığımız yürek bükücü bilgilendirmeler noktasında Doğan ve Berat hanıma bu toplantının seçiliş yerinin Adıyaman olarak ortaya konulmasından dolayı teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Toplantıya Mersin, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Tunceli illerinde faaliyet yürüten cemevleri ve kurum yöneticileri katıldı.