Haber-Metin HARIKÇI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP Bölge İdaresi tarafından desteklenen Artık Sıra Bizde Projesi kapsamında “Mardin Uluslararası Bulgur Festivali’ düzenlendi.

FESTİVAL BULGUR YEMEKLERİ YARIŞMASIYLA BAŞLADI

Kadim Şehir Mardin’de düzenlenen etkinlikte olmaktan büyük keyif aldığını dile getiren Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu üyesi ve Adıyaman Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Sait Önder; “Festival, Mardin Artuklu Üniversitesi Kadim Mardin Mutfağı Projesi Uygulama Mutfağı’nda gerçekleştirilen yemek yarışması ile başladı. Düzenlenen yarışmada ülkemizin yanı sıra, Lübnan, Singapur, Ürdün, İran, Tunus’dan gelen şeflerimiz jüri üyeliği yaptı. Benimde jüri üyesi olduğum yarışma oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Bulgurun adeta Aşka geldiği yarışmada yarışmacılar, “yaratıcı bulgur yemekleri” ile “yöresel bulgur yemekleri” kategorilerinde hünerlerini sergiledi. Yarışma ödülü olarak birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye ise çeyrek altın verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP Bölge İdaresi tarafından desteklenen Artık Sıra Bizde Projesi kapsamında “Mardin Uluslararası Bulgur Festivali’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere, bizleri en güzel şekilde ağırlayan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş’a, Martin Artuklu Üniversitesi Rektörümüze, Farklı Ülkelerden festivale katılan şeflerimize, yarışmacılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Düzenlenen yemek yarışmasından sonra, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Asuman Kerkez’in, “Anadolu’dan Dünyaya Armağan Bulgur” konulu söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşinin ardından “Mezopotamya’da Yaşam ve Mutfak” paneli yapıldı. Moderatörlüğü Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Toprak tarafından yürütülen panele Gaziantep Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Ceyhun Uçuk, Dicle Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş ve Azerbaycan Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emma Abdullayeva konuşmacı olarak katıldı.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Festival kapsamında Artuklu Üniversitesinde düzenlenen Asuman Kerkez ile “Anadolu’dan Dünya’ya Armağan Bulgur” adlı söyleşiye katıldı. Bölgenin bulguruna hak ettiği değeri kazandırmak ve gelecek nesillere bırakmak amacıyla düzenlenen söyleşinin ardından sabah saatlerinde yapılan yemek yarışmasında yaratıcı bulgur yemekleri ile yöresel bulgur yemekleri olmak üzere iki kategoride dereceye giren yarışmacıların ödülleri verildi.