Haber-Metin HARIKÇI

Isparta ve ilçelerinde geçmiş yıllardan günümüze önemli mesleklerin çoğunun unutulduğunu bazılarının ise azalarak devam ettiğini dile getiren Uluborlu Kaymakamı Zikrullah Erdoğan; “Önceleri Isparta'da dikiciler, mesciler, pabuçcular, yemeniciler, çizmeciler, çarıkcılar, semerciler, mumcular, yağcılar, sabuncular, urgancılar, kendirciler, cezveciler, bakırcılar, kavafcılar, demirciler, çilingirciler, oymacılar, marangozlar, bıçakcılar, hasırcılar, nalbantlar, saraçlar, keçeciler ve benzeri gibi sanat kollarının olduğu bilinmektedir. Ancak bu sanatların çoğu kaybolmuş, günümüzde azalarak devam eden dericilik, ayakkabıcılık, marangozluk, demircilik, bıçakçılık, bakırcılık, kalaycılık, sobacılık son temsilcilerinin elinde yürütülmektedir.” Dedi.

Geçmiş dönemlerden beri Isparta ve yöresinde halıcılığa büyük önem verildiğini belirten Uluborlu Kaymakamı Zikrullah Erdoğan; “Isparta halıcılığı eski bir tarihe sahiptir. 12. yüzyıldan itibaren çok önemli Türkmen nüfusunu barındıran Isparta ve çevresinde, meşhur Türkmen halılarını dokuyarak, komşu ülkelere ihraç edebilen eski bir ticari dokuma geleneği bulunmaktadır. Üretilen halı desenlerine dokuyan kimseler halının desen kompozisyonlarına göre bir takım isimler vermişlerdir. Bunlar: Kandahar, Üzümlü, Saatli, Hançerli, Bademli, Şimşekli, Ağaçlı, Beşir, Elvan, Goblen, Goncalı, Çelenkli gibi isimlerdir. Isparta halılarında Gülistan, Serpme, Kompozisyon, Osmanlı, Goblen, Çin, Üzümlü, Dönümlü, Köşe göbek gibi desenler kullanılmaktadır. Isparta’da el halılarını dokuyan üretici kişiler, özellikle il merkezinde bulunan Halı Sarayına Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri gelerek, ürettikleri halıları pazarlama imkanı bulabilmektedirler.” Dedi.

İlçede Halıcılığın yeniden canlanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Kaymakam Erdoğan; “Yörede, küçük tezgahlarda dokunan minyatür el halıları da bulunmaktadır. Yarısı bitirilmiş şekilde dokunan bu halılar, halı tezgahı olan küçük ıstarlara yerleştirilerek, hediye mahiyetinde bazı halı satış mağazalarında satılmaktadır. Kilimciliğin Isparta'da en yaygın olduğu yerler yörük köyleridir. Bununla birlikte Türkmen köylerinde de kilim dokumalarına rastlanır. Kilim dokunan bu yörelerde heybe, çanta ve çuvallar da dokunduğu görülür. Unutulmaya yüz tutan ata mirası Uluborlu Halısı ve Kilimi tekrar topluma kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda halı tezgahları kurularak kaliteli halı ve kilimler piyasaya arz edilecektir. Uluborlu’muza katkı sağlaması için ilk siparişler alınmaya başlanmıştır. ilçemize hayırlı olmasını dileriz.” Şeklinde konuştu.