KÖMÜR PARASIYLA KİTABINI BASTIRDI…

HAYALİ UĞRUNA ÜŞÜMEYİ GÖZE ALDI…

"CEHALETE SESSİZ BİR SAVAŞ AÇTIM"

Okumaya olan büyük sevgisine rağmen küçük yaşta okuldan alındı, evlendirildi, 3 çocuk annesi oldu, kalıpçı olan kocasıyla birlikte maddi imkansızlıklara göğüs germeye çalıştı... Adıyaman'da yaşayan Şahinder Öncü Fırat, tüm bunlara rağmen kendi devrimini gerçekleştirerek azmetti ve 36 yaşında ilk kitabını yazmayı başardı. Üstelik bu kış kömür almak için ayırdığı parasını kitabının basımına harcadı. İbretlik hayat hikâyesinde zoru başaran genç kadın, Kelebeklerin Çırpınışı adını verdiği kitabı için "Haksızlıklara ve cehalete karşı sessizce savaş açtım." dedi. İkinci ve üçüncü romanı üzerinde çalıştığını kaydeden Fırat, şiir kitabının da basıma hazır olduğunu söyleyip desteğe ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Haber-Metin HARIKÇI 

Okumaya olan aşkına rağmen küçük yaşta okuldan alınan 3 çocuk annesi Şahinder Öncü Fırat, çocuk yaşta okumayı çok istemesine rağmen ilkokulu bitirir bitirmez ailesi tarafından okuldan alındı. Tarihe adını hiç silinmeyecek bir şekilde yazdırmak için cehalete karşı sessiz bir savaş açtı. Okuma sevgisi içinde uhde kalan Fırat, yıllardır içinde kalan okuma hayalini 36 yaşında ilk kitabını yazmayı başararak taçlandırdı.

“OKUMA FIRSATI OLMADI”

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yaşayan ve maddi durumu iyi olmayan Şahinder Öncü Fırat'ın eşi ise inşaatlarda kalıp ustası olarak çalışıyor. Çocukluğu köyde geçen ve çok istemesine rağmen okuma fırsatı bulamayan ev hanımı Fırat'ın ilk kitabı Kelebeklerin Çırpınışı, Altın Meşale Yayınları'nda yayın hayatına katıldı. İlkokul mezunu Şahinder Öncü Fırat, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Eğitime ve bilgiye karşı olan ilgimden dolayı bu romanı yazmaya karar verdim. Haksızlıklara ve cehalete karşı sessizce savaş açtım." dedi.

"TELEVİZYON IŞIĞINDA GİZLİCE YAZDIM"

16 yaşında yazmaya karar verdiğini ama okula gidemediğim için herkesten gizli şekilde, geceleri kitabını yazdığını vurgulayan Fırat, "Aydınlanıp kararan televizyon ışığında yorgun argın uykudan çalarak kırık bir kalem parçasıyla abimin eski defterlerine yazardım. Üç yıl boyunca çok zor şartlarda yazdım ama iyi ki vazgeçmemiş, iyi ki yazmışım." ifadesini kullandı. Günümüz kızlarının daha şanslı olduğunu vurgulayan Fırat, yakın zamana kadar cehaletten dolayı kız çocuklarının ikinci planda tutulduğunu, özellikle okuma haklarının engellendiğini bunu da kitabında vurguladığını belirtti.

"ANNE BABALAR ÇOCUKLARA ROL MODEL OLMALI"

En çok yazar Doğan Cüceloğlu'ndan etkilendiğini vurgulayan Fırat, "Kitap okuma konusunda anne babalar çocuklara rol model olmak zorunda. Ben de okuyarak çocuklarıma örnek oluyorum. Fırsat buldukça okuyorum ama yazmayı da seviyorum. Cehalete karşı açtığım bu sesiz savaşta yanımda olup en büyük destekçim olduğu için Altın Meşale Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Editör Mustafa Coşkun'a çok teşekkür ederim" dedi.

"KIZLARIN SESİNE SES OLDU"

Mustafa Coşkun ise Fırat'ın başarısı için, "Kitabın konusu bölgedeki kızların sesine ses olmuş. Bölgenin yakın zamandaki yapısını yansıtan kitapta kızların geleneklere rağmen okuma mücadelesini vurgulamaktadır. Kızların okuma mücadelesinin özellikle bir kadın yazar tarafından dile getirilmesi daha da anlamlı oluyor." diye konuştu.

“İKİ ROMANI VE ŞİİR KİTABI HAZIR”

Başka kitaplar da yazmayı düşünen Fırat, "Okula gidemedim ama yazmaktan hiç vazgeçmedim. İkinci romanım hazır. Ayrıca henüz basamadığımız şiir kitabım da var. Üçüncü romanı yazmaya başladım. İnşallah yazmaya devam ederim. Ayrıca yazdıklarımı kitap haline getirmek için ciddi desteğe ihtiyacımız var." dedi.