16 Yıllık Ak Parti döneminin rüzgar gibi geçtiğinin altını çizen Tuğsuz, “Ne yazık ki Besni’nin ve Besnililerin yerel yönetimler manasında bu durumdan yeterince faydalanamadığını belirtti.

Tuğsuz yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Önümüzdeki yıl yapılacak belediye seçimlerinde Allah’ın izniyle adayım. İki dönem belediye meclis üyeliği ve iki dönem de belediye başkanlığı yaptım. Yani siyaseten Besni’de bilinen ve tanınan biriyim. Tabiri caizse yerel yönetici olarak kendimi takdim edebilirim. Belediyecilik konusunda oldukça tecrübeye sahibim.

Niçin aday oldum? Aday olmamın sebebi ve gayesi nedir? Bunu Besni halkıyla açık açık konuşmak ve paylaşmak isterim. Ben geçmişte Besni’de, hizmet siyaseti ve hizmet belediyeciliği yaptım. Bu süreç içerisinde Besni’de birçok önemli projeye imza attım. Bunlardan bazılarından bahsedecek olursak;

-SANAYİLEŞMEDE ÖNCÜ ROL OYNADIK (BETAŞ, KÖKÖRME VE ÖZBAYLAR’IN İPLİK FABRİKALARININ KURULUŞUNDA ÖNCÜLÜK ETTİK)

“1988 yılında vekâleten belediye başkanlığına geldiğimde Besni dışarıya göç veriyordu. İnsanlar Besni’ye yatırım yapmıyordu. Gözü hep dışarıdaydı. Ekonomik sıkıntı bilhassa Besni merkezde had safhadaydı. İlk işimiz göçü durduracak çareler üretmekti. Betaş, Kökörme ve Özbaylar’ın iplik fabrikalarının kuruluşunda öncülük ettik. İstihdamı kısmen çözdük.

-İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNÜ AÇTIK (YENİKENT’İN TEMELLERİ BİZİM DÖNEMDE ATILDI)

Cebinde üç beş kuruşu olanlar ev yapmaya başladılar. Belediye olarak inşaatın önünü açtık. Biz de işyerleri yapıp satmaya başladık. Böylece özgüveni tesis ettik.

-ERKENEK İÇME SUYU PROJESİNİ ATIL DURUMDAN KURTARARAK İŞLETMEYE ALDIK

Yine o dönemde Besni’de anormal su sıkıntısı vardı. 1980’den önce başlatılan Erkenek içme suyu projesini atıl durumdan kurtararak işletmeye aldık. Su sorununu bir çırpıda çözdük. Başta Besni’de yaşayan kadınlarımız olmak üzere çok dua aldık. Besni sokakları çamurdan geçilmezdi. Betonlama seferberliği başlatarak sokaklarımızı çamurdan kurtardık. İlçemizde su şebekesi çok eskiydi ve boruları asbestti. Kanalizasyon da alaminüt belediye imkânlarıyla yapılmıştı. Planlı ve projeli olarak hem su şebekesini hem de kanalizasyonu yeniden yaptık.

-SU GÖZÜ VE KUZ DAĞI İÇME SUYU POJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK

Besni yavaş yavaş büyüyordu. Erkenek içme suyu artık yetersiz gelmeye başlamıştı. Su Gözü terfili sistemle ve Kuzdağı’ndaki eski suyumuzu da devreye alarak yeni su kaynaklarını Besni’ye acil olarak kazandırdık.

-BESNİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ KOOPERATİFİNİ KURDUK

Belediye olarak takriben 165 dönüm arsasını istimlâk etmek suretiyle temin ettik. Cüzi bir fiyatla kooperatife devrettik. Arif Ağaoğlu rahmetli olmuştu. Işın Çelebi’ye giderek Besni Küçük Sanayi Sitesini 350 dükkan olarak programa aldırdık. Soruyorum, biz bu Küçük Sanayi Sitesini kurmasaydık Besni’nin ve bilhassa da esnafın hali nice olurdu?

-BESNİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’Nİ YATIRIM PROGRAMINA ALDIRDIK

Besni Organize Sanayi Bölgesini belediye olarak tespit ettik. Sanayi Bakanlığı’na müracaat ettik. Ama bu arada beş bin metrekare beş bin metrekare uygulama yaparak 10 adet belediyeye 10 adet de hazineye fabrika yerleri oluşturduk. Talep olursa, bunları birleştirip 20 dönüm 30 dönüm verme şansı doğdu. Bilahare sonra burada Sanayi Bakanlığı devreye girdi, istimlaklar yaptı. Ancak şunu itiraf edelim ki Organize Sanayi Bölgesi umduğum ve beklediğimiz şekilde gelişmedi. Merinos’u tabi istisna olarak görüyoruz. O bizim yüz akımız.

-YENİ BELEDİYE BİNASI, OTOGAR VE HAL BİNALARI YİNE BİZİM DÖNEMDE YAPILAN YAPILARDIR.

-ZENGİN BİR BELEDİYE BIRAKTIM (10 MİLYON DOLARLIK MENKUL VE GAYRİMENKUL)

Adana’dan sonra ilçe bazında imar uygulaması yapan tek ilçe Besni’ydi. Adıyaman Belediyesi bile 18 uygulamasını bizden öğrendi. Bu imar uygulamalarıyla yüzlerce park ve yüzlerce arsayı Besni Belediyesi’ne kazandırdık. Ben belediyeden ayrılırken 10 milyon dolarlık menkul ve gayrimenkul bıraktım. Şaka değil, eski parayla 30-40 trilyonluk emlak bıraktım. Zengin bir belediyeyi miras bıraktım. Ancak hemen ifade edeyim; gelen belediye başkanları bu mirası iyi değerlendiremediler. Çarçur ettiler, yazık oldu.

-İŞİN İÇİNE RANT VE ÇIKAR GİRİNCE OLANLAR OLDU

Esas meseleye gelelim. Biz Besni’yi geliştirmek, büyütmek ve çağdaş bir şehir haline getirmek için çok çalıştık, çok düşündük, çok fikir ürettik. Besni merkezde imar yönünden sıkıntılar vardı. Gelişme ve büyüme konusunda elimiz kolumuz bağlıydı. Besni’nin yanına yeni çağdaş bir kent kurmaya karar verdik. Nitelikli konut açığımız vardı. Belediye olarak şehrin batısında, G. Antep karayolu etrafında Deliklikaya mevkiinde arazileri imara açtık. O dönemde bir Endüstri Meslek Okulu bir de tekel depoları vardı. Başka hiçbir yapı yoktu. Belediye olarak 170 dönüm araziyi istimlak ettim. Yatay yapılaşma felsefesiyle, yollarıyla, parklarıyla ve sosyal donatı alanlarıyla yepyeni bir şehrin imar planını yaptık ve imar uygulamasıyla hayata geçirdik. 25-30 sene önce yaptığımız bu iş Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir iştir. Sonra imar planını bozdular. İşin içine rant girdi, çıkar girdi ve maalesef para girdi. Daha fazla ileri gidip acı sözler söylemek istemiyorum. Tek kelimeyle yazık oldu o güzelim imar planına. Hâlbuki ilk çekirdek ne güzel atılmış ve ne güzel uygulama başlatılmıştı. Aynı espri devam etseydi dünyaya örnek bir kent olgusu ortaya çıkacaktı. Yazık oldu, yazık.

-BESNİ’DE İNŞAATI SEKTÖR HALİNE GETİRDİK

Birçok insan bu sektörden ekmek yedi, para kazandı. Helali hoş olsun. Ben belediye başkanlığım döneminde bireysel olarak da insanlara iş imkanı sağlamaya çalıştım. Başta belediye, Tekel ve diğer kamu kuruluşlarına insanlarımı yerleştirmede öncülük ettim, yardımcı oldum. Besni’nin hakkını savundum.

-TÜM BESNİ’NİN BELEDİYE BAŞKANI OLDUM

Tüm Besnililerin belediye başkanı olmaya çalıştım, partizanlık yapmadım. Dürüstlük, namusluluk ve ahlaklı olmak hep ilk ilkelerim olmuştur. Besni’yi temsil etmek şerefini onurla ve gururla taşımaya çalıştım. Benim de hatalarım, yanlışlarım ve belki de kabahatlerim olmuştur. Bile bile suç işlemedim. Alnım aktır. Mahkemeye intikal etmiş hiçbir davam olmamıştır.

Yukarıda geçmişte yaptıklarımı arz ederken, yapacaklarımın da sinyallerini verdiğime inanıyorum. Yeni bir döneme girdiğimizi, yani ülke olarak yeni bir hükümet sistemine girdiğimizin bilincinde olarak belediye başkanlığına talibim. Bu yeni dönemde Besni hem belediyecilikte hem de siyasette geri kalmasın. Besni Belediyesi’nin durumu ortada. Fazla derine dalmayalım. Bu durumdan hızla kurtulmalıyız. Dürüst, düzgün, namuslu ve ahlaklı bir yönetim anlayışının süratle hayata geçmesi lazım. Tecrübe çok önemli. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Elbette olmaz. Aynı şeyleri bir daha yaşamayalım. Yapacaklarıma gelince, çok şey. Söylemeye gerek yok. Neler yapılması gerektiğini çok iyi biliyorum. 16 senelik Ak parti dönemi rüzgar gibi geçti. Neler yapılmazdı ki… Yazık oldu tek kelimeyle. Bu cümleyi ikinci kez kullandığımı biliyorum. Besni merkezin yarısını yıkar, kentsel dönüşümle, yarısını tekrar yeniden yapardım. Bu kadar iddialıyım. Yine 16 senedir, Erkenek içme suyu isale hattı bu sene programa girdi. Ak Parti’nin güçlü iktidar döneminden gereği kadar istifade ettik mi diyebilir miyiz? Elbette yapılanlar var, benim sözüm yerel yönetimlerle alakalı…