Kamudaki Şeflere 3600 Ek Gösterge Verilmeli

Sosyal Medya Kamu Şefleri Platformu İl Temsilcisi Nihat Bilgiç gündemde olan ve henüz sonuçlanmayan 3600 Ek göstergeye yönetici olan tüm kamudaki şeflerinde dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Kamudaki Şeflere 3600 Ek Gösterge Verilmeli

Sosyal Medya Kamu Şefleri Platformu İl Temsilcisi Nihat Bilgiç gündemde olan ve henüz sonuçlanmayan 3600 Ek göstergeye yönetici olan tüm kamudaki şeflerinde dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

02Haberler.com
02Haberler.com
19 Mayıs 2022 Perşembe 06:17
671 Okunma
Kamudaki Şeflere 3600 Ek Gösterge Verilmeli

Oluşturulan platform sayesinde çalışmalar ve görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bilgiç; “Bilindiği üzere Sayın Cumhurbaşkanımız bazı meslek gruplarına 3600 ek gösterge verileceğini söylemişti. Bu söylemin üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sendika temsilcileri bu konu üzerinde çalışmaya başladılar. Ancak belli meslek gruplarının yanında diğer meslek gruplarını kapsayacak şekilde kapsamın genişletilmesi gerektiği ve diğer çalışanlarında ek göstergeye dahil edilmesi konusunda görüş birliğine varıldığından çalışmalar hala devam etmektedir.

Basına sızan ve zaman zaman yayımlanan taslaklara bakıldığında bir çok meslek gruplarının yöneticilerine 3600 Ek Gösterge verilmesi düşünüldüğü, ancak Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ve diğer kurumların da görevde yükselme yönetmeliklerine bakıldığında Şeflerinde yönetici olduğu, Taşra Teşkilatı İl Kuruluşlarında ise; Vali, İl Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü ve Şeflik olduğu görülmektedir. Buna rağmen yayımlanan taslaklarda diğer personel grubu içerisine alınarak, 3600 ek göstergeden mahrum edileceği endişesi yaşamaktayız.

Henüz sonuçlanmayan 3600 ek göstergeye Yönetici olan Tüm Kamudaki Şeflerinde dahil edilmesi için İller ve İlçelerde görev yapmakta olan Kamu Şeflerinin katılımıyla sosyal medya gruplarında “Kamu Şefleri Platformu” adı altında bir platform oluşturduk. Bu gruplar aracılığı ile taleplerimizi yetkililere ulaştırmaya çalışmaktayız. Ayrıca her ilde bir temsilci belirleyerek illerin de kendi arasında grup kurmasını sağlayarak ülke genelinde birlikteliği sağladık.

Kurulmuş olan bu platformda üst kurul oluşturulmuş, oluşturulan bu kurul üyelerimiz taleplerimizi iletmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Sayın Ertuğrul Soysal ile yüz yüze görüşme yaparak 3600 Ek göstergeye tüm şeflerin de dahil edilmesi talebi iletilmiş, Sayın Bakanımıza göstermiş olduğu ilgiden dolayı da teşekkür ediyoruz. Ayrıca ulusal televizyon kanalında haber yapılması sağlanmış, haftanın belli günlerinde sosyal medya kullanılarak toplantı ve etkinlikler yapılmış olup, yapılmaya da devam edilmektedir. Yapılan bu etkinliklerde yetkililer etiketlenerek sesimizi duyurmaya çalışmaktayız.

3600 EK GÖSTERGE NİÇİN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

3.600 ek gösterge 5434 sayılı Kanun’a tabi personel açısından anlam ifade etmektedir. Yani 15.10.2008 tarihinden önce memur olanlar açısından önem arz etmektedir. 3600 ek gösterge eşik değerdir. Çünkü 3599 ek gösterge olması dahi istenen sonucu almaya yetmiyor. Ek gösterge 3600 olması halinde bir anlam ifade edecektir.

Konuyu daha net hale getirmek gerekirse, 5434 sayılı Kanun’un ek 70’inci maddesine göre; zam, tazminat ve ödenekler ile benzeri ödemeler toplamına karşılık gelmek üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi En Yüksek Devlet Memuru Aylığı (ek gösterge dâhil) brüt tutarının; Ek göstergesi 3600 (dahil)- 4800 (hariç) arasında olanlarda % 145’ine, -Ek göstergesi 2200 (dahil) -3600 (hariç) arasında olanlarda % 85’ine, -Diğerlerinde % 55’ine, tekabül eden miktarı emeklilik keseneğine ve kurum karşılığına tabi tutulmaktadır.

Bu maddeye göre, 3.000 ek göstergeli çalışan bir personelin emekli keseneğine esas tutarına yani 9500* 0,235445*% 85 = 1.901,21 TL ilave edilerek % 14 kesinti yapılırken emekli olan aynı personelin emekli maaşına esas unsurlarına bu tutar kadar ilave edilmektedir. Bu personelin ek göstergesinin 3.600 olduğunda ise 9500* 0,235445*% 145 = 3.243,25 TL ilave edilerek %14 kesinti yapılırken emekli olan aynı personelin emekli maaşına esas unsurlarına bu tutar kadar ilave edilmektedir. Dolayısıyla çalışırken emekli kesintisi nedeniyle maaşı düşen personel emekli olduğunda maaşına yapılan ilaveden dolayı mağdur olmamaktadır. Ayrıca bu tutar emekli ikramiyesi hesabına da yansımaktadır.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere şu anda 2200 olan ek göstergemizin 3000’e çıkarılmasının hiçbir anlamı olmayacaktır, 3600 olması halinde 85 olan tazminat oranımız 145 olacaktır. Kayıplarımızın telafisi için Tüm Kamu Şeflerinin 3600 Ek Gösterge kapsamına alınmasını talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nihat Bilgiç 2022-05-19 10:56:16

Tüm Kamu Şeflerinin sesi olduğunuz için tüm arkadaşlarım adına teşekkür ederim. İlkeli duruşunuz ve memlekete olan sevdanızdan dolayı da tebrik eder yayın hayatınızda başarılar dilerim.

Avatar
Nüfus Şefi 2022-05-19 13:32:06

Sesimiz olduğunuz için teşekkürler.

Avatar
ömer 2022-05-20 13:28:48

sesimizi üst makamlara taşıdığınız için teşekkürler

Avatar
Mehmet Akif KOÇAK 2022-05-26 15:36:35

Kamu şefleri olarak aylardır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Destekleriniz için çok teşekkür ediyoruz.

Avatar
Ertan TUNÇ 2022-05-27 08:21:02

Kamu Şeflerinin sesi oldunuz teşekkür ediyor
ayrıca ilkeli duruşunuz ve Vatanserliğinizden dolayı tebrik ediyor, yayın hayatınızda da başarılar diliyorum.

Avatar
Ramazan Ertopçu 2022-09-21 00:08:27

Tüm Kamu Şeflerlne ve Teknikerlere 3600 EK gösterge verilmelidir.Verilmezse o çıkan yasa kadük kalır. Ancak verilmezse şayet gelecek iktidarlar bu meseleyi mutlaka çozdceklerdir. Teşekkürler