Adıyaman Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Eczacılık Fakültesi 4. Sınıf öğrencileri Gülçin Karakoç ve Anzel Tufan tarafından yürütülen “Alzheimer hastalığı için Spinacemine türevi bileşiklerin sentezi” ve “Yeni BİS yapılı Spinacemine türevi bileşiklerin dizaynı velzheimer hastalığı için sentezlenmesi” adlı 2 projeTÜBİTAK tarafından kabul edildiği bildirildi.

Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Akocak’ın  danışmanlığında çalışan öğenciler kanser ve alzheimer hastalarına çare olmayı hedefliyor.

Öğr. Üyesi Dr. Akocak, TÜBİTAK 2209-A lisans öğrenci projelerine yapmış olduğu başvuruların da kabul edildiği, Temmuz ayı itibarı ile yürürlüğe girdiğini belirterek,  kanser ve alzheimer hastalıkları konusunda önemli adımlar attıklarını belirtti.

-''ÖĞRENCİLERİMİZ BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA  ATTI''

Gülçin Karakoç ve Anzel Tufan adlı lisans öğrencilerine ait projelerin TÜBİTAK tarafından kabul edilmiş olmasının haklı gururunu yaşadıklarını belirten Öğr. üyesi Dr.  Akocak, şunları ifade etti:

“Lisans öğrencilerimize araştırma laboratuvarlarımızda çalışma imkânı sunarak, öğrencilerimizi geleceğe daha iyi hazırlama, bilimsel olarak olayları irdeleme yetisi kazandırma ve ülkemiz için gerekli olan başarılı genç bilim insanları yetiştirme hedefindeyiz. Bu kapsamda çalışmalarımıza katkıda bulunan 2 lisans öğrencimizin yer aldığı uluslararası SCI’li yayınımız hatırlanacağı gibi 2017 yılında yayımlanmıştır. Ayrıca danışmanlığını yaptığım bu 2 lisans öğrencimiz için TÜBİTAK 2209-A lisans öğrenci projelerine yapmış olduğumuz başvurularımız kabul edilmiş olup Temmuz ayı itibarı ile yürürlüğe girmiştir. Gülçin Karakoç adlı 4. sınıf Lisans öğrencimin “Alzheimer hastalığı için Spinacemine türevi bileşiklerin sentezi” ve Anzel Tufan 4. Sınıf lisans öğrencimin “Yeni BİS yapılı Spinacemine türevi bileşiklerin dizaynı ve Alzheimer hastalığı için sentezlenmesi” adlı projeleri TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir.''

-''BAHANELERLE  ZAMAN ÖLDÜRMEK  YERİNE ÇARE ÜRETİYORUZ'''

Öğr. Üyesi Dr. Akocak,  bahane ile değil çare üretme hedefi ile yola çıktıkları  bu yolda başarılı olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, ''Çalışma alanlarımız kanser, Alzheimer, glokom gibi hastalıklar için yeni, etkin ve yan etkileri daha az olan bileşik türevleri tasarımlamak ve bunların sentezini gerçekleştirmek. Bu kapsamda başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü hocamız olmak üzere Eczacılık Fakültesi yöneticileri ve öğretim üyesi hocalarımın da desteği ile kanser ve Alzheimer ile ilgili olan çalışmalarımız hızla devam edecektir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışında bize destek olan guruplara, maddi anlamda bize destek olan TÜBİTAK ve BAP birimimize ve emeği geçen tüm hocalarıma ve öğrencilerime sonsuz teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

- 5 BÜYÜK PROJE ÜZERİNDE DAHA ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Güçlü bir ekibe sahip olduklarını ve çalışmalara aralıksız devam ettiklerini belirten Öğr. üyesi Dr. Akocak, 5 büyük proje üzerinde çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Öğr. üyesi Dr. Akocak, çalışmalarını aynı ana bilim dalında görev yapan Öğr. üyesi Dr. Nabih Lolak ile birlikte yürüttüklerinin altını çizerek, ''Adıyaman üniversitesinde göreve başladığımız tarihten bu yana 3 adet TÜBİTAK projesi, 2 adet 3001 ve 1 adet 1002 projesi ile 2 adet BAP projesi olmak üzere toplamda 5 adet proje ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Projelerimizde ki çalışmalarımız kanser ve Alzheimer hastalığı üzerine yeni bileşikler geliştirme adına olmuştur. Bu çalışmalarımızı yurt içi ve yurt dışında ortak çalıştığımız guruplarında desteği ile yürütmekteyiz. Bu kapsamda, yeni ve daha etkin projeler için çalışmalarımız hızla devam etmektedir'' dedi.