Değerli okurlarım.

Müsabakaya hazırlanacak bir sporcunun ilk başta zihnen kendisini adapte etmesi ve iradesinin çelikten güçlü olması gerekiyor.

Aksi takdirde en ufak bir problemde yarışmayı bırakacağını bir çok kişide gözlemlemişimdir.

Konumuza gelecek olursak yarışma sürecinde en önemli 3 unsur vardır antrenman beslenme ve dinlen midir disiplinli bir şekilde antrenmanlarınızı program rutininin

Dışına çıkmadan sağlam ve sert bir şekilde idmanlarımızı girmeniz gerekiyor.

Beslenme Konusu ise sporcunun gireceği kategoriye göre kilosunu ayarlaması için ona göre kalori hesabı yaparak beslenmesini ayarlanması gerekiyor dinlenmesi ise gece 8 saatten az olmayacak şekilde derin uykuya geçmesi gerekir.

Antrenmanlarınıza ise genelde sabah aç karnına 2 bardak su içerek ve bir sade kahve içerek 45 dakika rampa yürüyüş yapacak şekilde ayarlaması ve ardından 30 dakika karın egzersizi girip sabah kardiyosunu bitirmesi gerekir.

Ortalama olarak 90 kilogram bir yarışmacının saat 8 de sabah kahvaltısını 7 yumurta 100 gram yulaf 4 adet salata biraz maydanoz ve roka yemesi ve 2 saat sonra 30 zar gram ceviz badem fındık yer fıstığı 2 adet kuru kayısı yemesi, 12'de öğle yemeğini 150 gram pirinç 350 gram tavuk göğsü veya yağsız kırmızı et haşlayarak yanında bol mevsim salatası yemesi gerekiyor.

Saat 14'te sağlam bir ağırlık idmanı girerek ağırlık idmanından hemen sonra 100 gram pirinç 250 gram tavuk göğsü ve bol yeşillik tüketecek 3 saat sonra 150 gram pirinç ya da bulgur 350 gram tavuk göğsü veya kırmızı yağsız et tüketerek ve günün son antrenmanını küçük bir adele seçip 3 farklı hareket 4 set 12 tekrar şeklinde girdikten sonra 30 dakika rampa yürüyüş yaparak günün beslenmesi ve antrenmanı bitmiş olacaktır.

Not, gün içerisinde en az 4 buçuk litre su tüketerek antrenmanını ve beslenmesini sonlandırmış olacak ve gece derin uyku gerekmektedir.

Evet değerli okurlarım bir yarışmacının günü Ortalama olarak bu şekilde geçmektedir. tabi yarışma evresinde biraz sporcu kendini gergin hissedebilir sinirli ve agresif olabilir onun bu psikolojisini bilmeniz gerekiyor.

Özellikle yarışmaya son 2 ay kalasıya sporcu biraz yalnız bırakılması gereklidir. Aksi takdirde hiç hoş olmayan davranışlar sergileyebilir ona bu konuda en destek çıkacak kişiler 1 derece ailesidir ikinci derece yakın arkadaşlardır. Onun bu zorlu süreci rahat geçirebilmesi için sporcuya anlayışlı yaklaşmak ve morali yüksek tutacak şeyler söylenmesi gerekmektedir.

Saygılar

Halil Çoban