Merhaba değerli sporseverler bu gün ki konumuz spor öncesi ve sonrası kullanılan takviyeler.

Amino asit, bcaa, Gulutamin, protein ve benzeri ürünler hakkında bilgi vermek.

Malum bu konu hakkında bilgisi olmayanlar, bu ürünler eroin veya kokain gibi çok kötü bir şey olduğunu zannediyorlar.

Hatta bazı ailelerin konuyu çok abartıp çocuğum zehir kullanıyor veya ilaç kullanıyor söylemlerini duyuyoruz.

Bu tür konuşmalara çokça rastlamışsınızdır.

Tabi bizlerde dilimizin döndüğünce bu ürünlerin bitkisel ve bazılarının da hayvansal doğal olan ürünler olduğunu içinizin rahat olması gerektiğini defalarca söyleyip sporcularımızı ve anne babalarını bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Burada dikkat edilmesi gereken şey sporcunun hangi takviye ye ihtiyacı olduğunu saptamak ve kaç gr kullanması gerektiğini bulabilmek. Bu hesaplamayı kulaktan duyma yaparak değil de bilinçli ve kendini geliştirmiş spor hocalarına danışarak bula bilirsiniz.

Bunu açacak olursak kilo fazlası olan bir sporcuya gayner(karbonhidrat) içerikli ürün vermemize, kilo eksiği zayıf bir arkadaşa l karnitin (yağ yakıcı) vermemize gerek yoktur. Burada bu sporcumuz un hangi takviye gerektiğini bulduktan sonra kaç ml veya kaç gr kullanması gerektiğini bulabilmek. İşte burada profesyonel bir yardım gerekmektedir siz değerli sporculara.

Örneğin protein ihtiyacı olan bir sporcuya kilosu çarpı 2 ile çarpılarak protein ihtiyacı, karbonhidrat ihtiyacı olan bir sporcuya kilosu çarpı 4 ile çarparak ihtiyacı olan karbonhidratı bulabilirsiniz. Bu tür hesaplamaları profesyonel destek alarak nokta atışı yapabilirsiniz.

Toparlayacak olursak

Bu tür Takviyelerin arkadaş önerisi ile değil profesyonel birinin gözetimi ile alınması daha doğrudur.

Sporcunun hangi ürüne ihtiyaç duyduğu ve antrenmandan önce kaç gr kullanacağı, antrenmandan sonra kaç gr alacağını ve gün içinde hangi ürünü kaç gr alacağını profesyonel bir hoca ile ayarlanması ve kullanımı daha doğru ve daha faydalı olacağından bu tür Takviyeleri kullanmadan önce muhakkak profesyonel bir hocadan destek almanızı öneririm.

Aksi takdirde balın faydalarını saymak ile bitmez ama onu bile fazla kullandığınızda çok kötü yan etkilerinin olduğunu göreceksiniz.

Bu yüzden hangi takviyeyi ne kadar alacağınızı bilecek kadar ya eğitimli olun veya bilen bir hoca ile çalışmanızı tavsiye ediyorum…

Saygılar...

Fitness antrenörü ve yaşam koçu

Halil çoban