Sınav yaklaşıyor. Ailelerde, öğrencilerde sınav kaygıları başladı.

Kaygının asıl nedeni sınavın kendisi değil, kaygının nedeni sınavın sonucuyla ilgili düşüncelerdir. Bu düşünceler: babam ne der, annem ne der, sınav nasıl geçer gibi olumsuz düşüncelerdir.

Sınavın sonucuna değil, sürece odaklanmalı. Kaygı; nasıl algıladığımızda ilgilidir, yüklediğimiz anlamla ilgilidir. Sınava az kala bu süreçte bol bol deneme sınavları çözülmeli. Çünkü denemelerde yanlış olarak çözdüğümüz her soru sınavda doğru çözeceğimiz soru anlamına gelir.

Sınavda cevap aklıma gelmez düşüncesi olursa zihin size bunu sürekli hatırlatır. Ama siz buna bir düşünce deyip sınava devam etmelisiniz. Olumsuz düşünceye devam ederseniz bir labirentin içine girersiniz, kaybolursunuz, kaygınız artar.

Düşünceyi gerçek gibi görüp ona göre davranırsak olumsuz düşüncenin sıklığı artar. Bu sınav kişiliğimizin sınandığı bir sınav değil, yüksek öğrenime geçiş sınavıdır. Kaygınızı azaltacak bir nefes terapisi önereceğim sizlere:

Sınava başlamadan önce burundan 4’e kadar çekin. Çektiğiniz nefesi 7’ye kadar tutun. Tuttuğunuz nefesi 8’e kadar ağızdan yavaş yavaş verin. Nefesi alırken göğüsten değil diyaframdan yani karından almalısınız.

Sınav yaklaştıkça, heyecan arttıkça uyku sorunu başlar. Uyku kuş gibidir, yakalamaya çalıştıkça kaçar. Ama beş saatlik uyku uyumak yeter.

Bu yüzden “ben uyuyamadım” diye uyku için stres yapmayın. Sınav gecesi uyurken uyumadan iki iki buçuk saat önce çay, kola, kahve ve çikolata yenilip içilmemeli. Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakın, zihin yorgunluğu ile sınava girmeyin.

Sınav Günü Yapılması Gerekenler

1- Uykunuzu tam alın

2- Beslenmeye dikkat edin

3- Nefesinizi kontrol edin

4- Kendinize güvenin

5- Sınav süresini kontrollü kullanın

6- Olumsuz düşüncelerden uzaklaşın, olumlu düşünün

7- Sınavdan bir gün önce; sınav anını en güzel şekilde hayal edin

8- En çok hangi derste kendinizi iyi buluyorsanız, o dersten başlayın

9- Sakin kalabilmek için, sınava başlamadan önce gözünüzü kapatın, gevşemeye çalışın, güzel şeyler düşünün
Güçlükler, başarının değerini arttıran süslerdir. Sınavınız da bu süslerden sadece biri. Üniversite sınavına girecek öğrencilere başarılar diliyorum.

PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK 
İnstagram : psikologcetinozturk