1987 yılından beri her yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından, bir günlüğüne de olsa tütün kullanımının önlenmesi, tütünün zararlarının hatırlanması, kullananların bırakmaya teşvik edilmesi için düzenlenmektedir.

Tütün kullanımı, her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürmektedir. Bu ölümlerin 7 milyonu doğrudan tütün kullanımına, yaklaşık 1milyonu ise pasif maruziyetten kaynaklanmaktadır.

Tütün, Akciğer kanseri başta olmak üzere hemen tüm kanserler için risk faktörüdür, ayrıca KOAH, Astım, Bronşit, Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalıkla ilişkisi bilinmektedir. Ölüme en çok sebebiyet veren kanser Akciğer kanseridir ve %90’ı sigara içenlerde gelişmektedir.

Sigarayı bıraktığınız anda 20 dakika içinde yüksek olan kalp atış hızı ve kan basıncı düşer. 12 saat sonra kandaki karbon monoksit seviyesi normal iner. 2-12 hafta içinde dolaşım iyileşir ve akciğer fonksiyonu artar. Uyku kaliteniz artar, cildiniz güzelleşir, koku alma duyunuz artar, daha zinde ve dinamik olursunuz. 1-9 ay sonra, öksürük ve nefes darlığı azalır.

Siz de bırakabilir, sağlığınızı koruyabilir, çocuk ve gençlerimize daha iyi bir rol model olabilirsiniz.

3B’yi UNUTMAYIN

- Başlama (en iyisi)

- Bırak (yeter ki iste, bırakabilirsin)

- Başvur (50 yaşın üzerinde ve 20 Paket/yıldan fazla içtiysen Akciğer Kanseri Tarama Programına katıl)

Sağlıcakla, Tütünsüz Bir Dünya

Prof.Dr.Celalettin Kocatürk

Göğüs Cerrahisi Uzmanı