Haber-Metin HARIKÇI

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Park Hospital Doktorlarından Yenidoğan Sorumlu doktoru Uzman Dr. Mehmet Gürbak; “Doğum sırasında meydana gelen beyin hasarı hayatın en büyük trajedisidir. Etkilenen yenidoğanların neredeyse çoğu doğum öncesinde normal olmakta ve bunların büyük çoğunluğu ortadan ağıra doğru değişen şiddette ensefalopati ile ölmekte veya nörogelişimsel engellerle büyümeye devam etmektedirler. Zor doğum diye tanımlanan bebeklerin doğum kanalına takılması ve benzeri durumlarda Hipoksi dediğimiz, oksijensiz kalma durumu yaşanabilmekte” dedi.

Hipotermi, hayatı tehdit eden boyutlarda asfiksiye maruz kalan yenidoğanlarda ilk efektif potensiyel nöroprotektif müdahale olduğunu dile getiren Dr. Gürbak; “Terapotik hipotermi, term veya geç preterm hipoksik iskemik infantlar da gelişmekte olan tedavi seçeneğidir. Soğutma, daha sık olarak kullanılmakta ve yenidoğan ünitelerinde kullanıma başlamaktadır. Bu sıkıntıya maruz kalan yenidoğan hastalara doğumdan sonraki ilk 6 saat içinde tüm vücudu soğutma yöntemiyle, yani küvez içerisinde vücut sıcaklığı 34 dereceye kadar düşürülmekte yaklaşık 72 saat bu tedavi uygulanmakta. Hastaların bu şekilde beyninin korunması hedeflenmektedir. Bu şekilde bebek yaşta yaşanabilecek sorunun önüne geçerek, ileride bebeğimizin sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanmış olacaktır. Bu hastalar 36 haftalıktan büyük, en az 2 kilogramın üzerinde bebeklere uygulanabilmektedir.” Dedi.

Adıyaman Özel Park Hospital hastanesi olarak hasta ve hasta yakınlarına en iyi hizmeti verme adına çalıştıklarını dile getiren hastane yöneticisi Mehmet Dal: “Yenidoğan bebeklerde yaşanan Asfiktik doğuma bağlı ensefapolatili durumunda Terapotik Hipotermi cihazı ile tedavi gerekmektedir. İlimizde eksikliği hissedilen bu cihazımızı hastane bünyemize katarak uzman doktorumuz kontrolünde hastalarımıza hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.