Haber-Metin HARIKÇI

Özellikle kronik hastalıkları bulunan vatandaşların azami derecede dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Öz; “Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarının son günlerde yüksek derecelerde seyretmesi ile sağlık sorunları ile ilgili şikâyetlerinde artışlar olmaktadır. Sıcak ve nemli hava, gün içinde nefes almayı zorlaştırmakla kalmayıp, pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Hava sıcaklığının aşırı yüksek seyretmesi, halsizlik, aşırı yorgunluk, güneş çarpması ve baş ağrısı gibi olumsuz etkilerinden dolayı risk grubunda bulunan her vatandaşımızı ayrı ayrı tehdit etmektedir. Özellikle kronik hastalıkları bulunan vatandaşların sıcak havanın olumsuz etkilerine karşı azami dikkatli olmalarında; Aşağıda belirtilen tedbirleri uygulamasında fayda var.” Dedi.

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Öz; “Aşırı yağlı besinlerden kaçının, Özellikle kalp krizini tetikleyen kızartma, hamur işi ve aşırı kafein içeren içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Alkolden uzak durun, Alkolün kalp atışını ve tansiyonu yükselten etkisi bulunduğundan dolayı alkollü içeceklerden uzak durun. Günde 3 litre su tüketin, Sıcak havalarda aşırı terleme ile su kaybı artmaktadır. Bunun ile birlikte tansiyon düşmesi ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı tetiklemektedir. Bu neden bol su için ve bunun için susamayı beklemeyin. Özellikle güneşin yeryüzüne dik açıyla geldiği 10:00 ile 16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaya özen gösterin. Belirtilen saatlerde çocukların da dışarda zaman geçirmemesi sağlanmalıdır. İlaçlarınızı düzenli kullanmaya özen gösterin, Herhangi bir hastalığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız, ilaçlarınızı vaktinde almaya önem verin. Eğer kötü hissederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Koyu renkli kıyafetler giymeyin, Koyu renk giysiler güneş ışınlarını emerek vücut ısısında artışa neden olarak hastalıkları tetiklemektedir. Bu nedenle beyaz ve açık tonlardaki kıyafetleri tercih ediniz. Direkt olarak soğuk suya girmeyin, Sıcak altında uzun süreli kaldıktan sonra soğuk havuzlara girmek ve soğuk duş almak tehlikeli bir davranıştır. Bu nedenle ortam ısısına uyum sağlayana kadar soğuk sudan kaçınınız. Klima kullanımına dikkat edin, Klima kullanımına özellikle dikkat edilmelidir. Özellikle sıcaklıkların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima çalıştırılıp karşısında oturulmamalıdır. Ayrıca klima bakımlarının düzenli yapılıp, filtre temizliğine de ayrıca özen gösterilmelidir. Aşırı egzersizden kaçının, Egzersizlerinizi tek seferde değil hava sıcaklıklarının az olduğu sabah ve akşam saatlerinde kendinizi aşırı yormadan yapınız ve her spor sonrasında mutlaka bol su tüketin. Mutlaka güneş gözlüğü ve Güneş kremi kullanın, Güneş ışınları cilde zararlı olduğu kadar gözlere de zararlıdır. Güneş ışınlarının kuvvetli olduğu saatlerde UV koruması olan bir güneş gözlüğü tercih edilmesi, Hassas cilt problemi olan kişilerin güneşin olumsuz etkilerinden koruyucu kremler gerekir.” Dedi.

Sıcak çarpması belirtileri ve ilk yapılması gerekenler konusunda değinen Öz açıklamasını şöyle sürdürdü;
 

“Sıcak çarpması, özellikle tansiyon düşüklüğü ile ortaya çıktığında bilinç kaybı, bayılma, mide bulantısı, görme bozuklukları, kusma gibi sorunlara yol açabilir. Bu belirtilerin bir kişide görülmesi durumunda yapılması gereken en önemli şey, kişinin kan basıncı düzeyinin takibe alınması ve ilk yardım uygulamasıyla birlikte kişiye bol sıvı verilmesi. Bunlar yapıldıktan sonra kişinin hemen acil servise götürülerek ilgili hekime kontrol ettirilmesi sağlanmalıdır. Aşırı sıcaklıkların en çok kalp damar sistemi sorunu olanları, sıvı kaybı problemi yaşayanları, kilolu ve aşırı zayıf bireyleri olumsuz etkilemektedir. “

Havaların Sıcak seyrettiği bu dönemde geçmeyen sürekli bir baş ağrısı, çift görme, sık kusma ve bulantı gibi belirtiler görüldüğünde derhal bir hekime başvurulmalıdır.