SAĞLIK ÇALIŞANLARI AYRIMCILIĞI DEĞİL SAYGIYI VE TAKDİRİ HAK EDİYOR

Korona virüsle mücadele kapsamında sağlık personeline ek ödeme yapılacak olmasının olumlu bir gelişme olduğunu ve bu adımı desteklediklerini belirten Tutdere, “Sağlık personellerine ek ödeme yapılması içinde bulunduğumuz zorlu süreçte canını dişine takarak çalışan, kendi hayatını riske atan sağlıkçılarımız için gayet güzel bir gelişmedir, olumlu buluyor ve destekliyoruz. Ancak sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmasını doğru bulmuyoruz. Ek ödeme müjdesinin sağlık çalışanlarının tamamını kapsamıyor olması büyük bir eksikliktir. 4D kadrosunda bulunan sağlık çalışanlarımız da diğer tüm sağlık çalışanlarımız ile aynı tehlikeli ortamda görev yapıyorlar. Salgından etkilenen, koronavirüs bulaşan hastaların bakımlarını üstleniyorlar. Çarşaflarının değiştirilip yemeklerinin yedirilmesinden tutun da tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasına kadar pek çok konuda yardımcı oluyor zor şartlarda görevlerini ifa ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın ek ödemesinden hastaları karşılayan tıbbi sekreter, hastanede çalışan güvenlik görevlileri, hastaneleri temizleyen sağlık işçileri, hastaların bütün ihtiyaçlarını karşılayan hasta bakıcılar, hasta yemeklerini hazırlayan aşçılar, radyoloji teknisyenleri, laborantlar maalesef yararlanamıyorlar. Sağlık çalışanları her gün olduğu gibi bugün de ayrımcılığı değil saygıyı ve takdiri hak etmektedirler.” ifadelerini kullandı.

AYRIM YAPMADAN TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME YAPILMALI

Sağlık çalışanlarının kocaman bir zincirin halkalarını oluşturduğuna dikkat çeken milletvekili Tutdere, “Güvenlik görevlisinden başhekimine, tıbbi sekreterinden doktoruna, veri kayıt görevlisinden temizlik elamanına, ambulans şoföründen hemşiresine, acil görevlisinden klinik destek elemanına birbirini tamamlayan bu zincirin başarısı hep birlikte ve olağanüstü bir emekle mümkün olmaktadır. Bu nedenle bu zincirin halkalarının ayrı değerlendirilmesi hakkaniyete ve vicdana aykırıdır. Bu zincire kadrolu-kadrosuz, Sağlık Bakanlığı – YÖK personeli ayrımı ile yaklaşılmamalı ve tüm sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissettikleri, ekonomik kaygılardan olabildiğince uzak oldukları ve motivasyon değerlerinin yüksek olduğu hastane ortamından asla ödün verilmemelidir. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın ek ödeme ile ilgili tutumu bu anlamda olumsuz bir tablonun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sağlık Bakanlığının bir an evvel zincirin tüm halkaları için somut adımlar atması ve ayrım yapmadan tüm sağlık çalışanlarını ek ödemeden yararlandırması gerekmektedir” dedi.

Eleman yetersizliği sebebiyle ortaya çıkan iş yükünün karşılanabilmesi için 32.000 yeni istihdam kararının da önemli olduğunu vurgulayan TUTDERE “Sağlık alanında istihdam edilmeyi bekleyen yurttaşlarımız açısından atılan bu olumlu adımı destekliyoruz. Ancak bu süreçte hakkaniyetli davranılmasını ve liyakatin esas alınmasını temenni ediyoruz. Ayrıca hastane bilgi yönetim sisteminde yıllardır görev yapan HBYS çalışanlarının kadro işlemleri de bir an evvel gerçekleştirilmelidir.” dedi.