Organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3 – 9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlediğini ifade eden Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Burhan Dost, “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olması nedeniyle hafta sonu bir alışveriş merkezinde organ bağışı standı açtık. Bir gün içerisinde rekor sayıda başvuru alarak 100 vatandaşımız organ bağışı yaptı. Hafta boyunca düzenleyeceğimiz seminerlerle yaklaşık 500 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz, amacımız ilimizde bu konuda farkındalık oluşturarak bağışçı sayısını artırmaktır." dedi. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre bugün ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı 31 bin 808 olduğunu belirten Dost, “Organ nakli bekleyenlerin yüzde 87’sini böbrek hastaları (22.358 kişi) oluşturmaktadır.  1.067 kişi kalp, 2.136 kişi ise karaciğer nakli için sıradadır. Türkiye genelinde akciğer nakli bekleyen vatandaş sayısı ise 63’tür. Türkiye dünyada canlı vericili böbrek ve karaciğer nakil oranları açısından birinci sırada bulunmaktadır. Fakat kadavradan yapılan nakil oranlarında maalesef aynı durumda değiliz. Organ bağışının bu kadar düşük olmasının tek bir nedeni olabilir, o da bu konunun halkımıza tam olarak anlatılamamasıdır. 2017 yılında toplam yapılan 4 bin 908 naklin ancak bin 172’si kadavradan yapılabilmiştir. Kadavradan organ bağışında yıllık ihtiyacın çok altında kalıyoruz. Bu nedenle her yıl 3-4 bin kişi organ nakli beklerken yaşamlarını kaybediyor.” dedi. 


-BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HASTANIN YAKINLARI ONAY VEREBİLİR


Akli dengesi yerinde, 18 yaşını doldurmuş herkes organ bağışında bulunabilir. Organ Bağış Kartınız varsa bu sizin vasiyetiniz sayıldığı için yakınlarınız bu konuda daha rahat karar verebilir. Sadece yoğun bakımda makineye bağlı iken beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden, organ nakli uzman hekimleri tarafından uygun şartlarda alınan organ ve dokuların nakli sağlanır. Organ ve doku bağışının artırılması için kamuoyundaki bilgi eksikliğinin giderilmesi ve konunun öneminin sürekli gündemde tutulması, binlerce kişinin sağlığına kavuşması için çok büyük önem taşıyor.