İnsanlarda metabolizma hızı kişinin yaşına, yaşantısına, cinsiyetine ve en önemlisi de beslenmesine bağlıdır.

Kişinin yaşına ve cinsiyetine müdahale edemeyeceği için burada elimizde kalan yaşantımız yani günlük aktivitemiz, yediğimiz ve içtiklerimiz kalıyor.

Bu iki unsura dikkat ettiğimizde hayatımıza olumlu dikkat etmediğimiz de hayatımıza olumsuz yön verebiliyoruz Maalesef...

Çok basit tekniklerle metabolizmamızı hızlandıra biliriz. Bunlardan biri belki size inandırıcı gelmeye bilir ama en basit metabolizma hızlandırıcısı içtiğimiz "su"...

Sağlıklı bir yetişkin insanın vücudunun yüzde 60 'ı sudur. Bu miktar çocuklarda yüzde 70 yaşlılarda ise yüzde 50 kadar düşmektedir.

Kaslı insanlarda bu su oranı yüzde 70'lere kadar çıkarken yağlı kişilerde yüzde 40'lara kadar düşmektedir. Bu yüzden su tüketmemiz gün içerisinde çok çok önemlidir.

Sağlıklı bir bireyin su tüketim miktarı kilosu çarpı 0.05 ml litredir. Ortalama 70 kg ağırlığında olan biri günlük su tüketim miktarı 70×0.05=3.5 litre su içmelidir. Bu şekilde hesaplamalı günlük su tüketim miktarını..

Diğer metabolizma hızlandırıcı içeceklere değinecek olursak başta sade şekersiz Türk kahvesi, neskafe, Yeşil çay, ödem artırıcı kiraz sapı ve benzeri birçok şey akla gelir.. .

Bu içecekleri destekleyecek kan şekerini düzenlemek ve metabolizmayı hızlandırıp ödem artırmak için 2 litre suya 2 demet maydanoz, 4 adet limon ve 2 kabuk tarçın koyup dinlendirdikten sonra süzüp gün boyunca bunu içmekte çok faydalı olacaktır.

Beslenme ve egzersizler için ayrıca bir sonraki köşe yazımda detaylı bir şekilde değineceğim...................

...... Saygılar...

..... Sağlıklı yaşam için durma harekete geç....

... Fitness antrenörü

... Yaşam koçu.

... Halil çoban