Kuran da kavim kıssalarını anlamada yardımcı olacağını umduğum bir çalışmadır...umarım faydalı olur...

Araplar Sami ırkından gelen büyük bir millettir. Başlangıcı, eski zamanlara doğru uzayıp gider. Sami ırkı, Hz.Nuh'un büyük oğlu Sam'a mensup olup, bir çok millete ayrıldığı büyük kollardan biridir. Sami dillerinden bugün hala mevcut olan yalnızca arap dilidir. Sami milletinin asıl beşiği, Arap yarımadasıdır.

Ad-ı Ula olarak bilinen bu kavim kuzeyden güneye çeşitli kavimlerin göçlerinden de önce, Arap Yarımadası'nda yerleşik bulunan ve medeniyet açısından da en gelişmişi olan bir kavimdir. Diğeri ise Semud kavmidir. Ad Kavmi, öz/ asıl araplardır yani şuanki mevcut arapların ilk atalarıdır . yarımadanın en eski halklarındandırlar. Bu ilk arap kavmi, hz. nuh'un oğlu Sam'ın 2 oğlu olan Lavez ve İremden türemiştir. İrem'in 5 oğlundan biri olan Avs bin Ezm'dir bu kişinin ailesi ad-ı ula olarak bilinirdi...işte ad kavminin ismide soyuda buraya dayanır...

Ad kavmi,Yemen ile Umman arasındaki Ahkaf, Hadramevt ve şuhar taraflarını yurt edindiler. Hadramevt'te, bugün dağlarda oturanların konuştuğu dilin adı "Ukayli"dir bunun Ad dilinden kalma olduğu zannediliyor.
Hz. Hud da burada nübüvvet almıştır. Hatta, İbnü Rüşd Vadisi'nde "Nebiyullah Hud" adında bir köy vardır..

Ahkaf denilen yer ,Necid-Yemen- Hadramevt sıradağlarıyla çevrili bir kum deryasıdır.. İçine girmeye kimse cesaret edemez. Haritalarda boş ve meçhul arazi olarak gösterilmektedir.bu Hadramevt'in kuzeyine isabet eden yerlere Ahkaf denir.

Dehna ise ıslah edilemeyecek bir yer olup, üzerinde kuş dahi uçmaz. Ağaç değil, ot bile bitmez. Afrika'nın büyük sahrasından bile beter bir yerdir.

Burdaki Kumların derinliği, ortalama 120 metreden fazla olduğu gibi, kum tepeleri, 300 metreye kadar yükselerek dalgalar gibi, bir taraftan diğer tarafa çalkalanır gider. Bu kum deryası içinde, bazı korkunç girdaplara tesadüf olunur ki, bunlara, araplar "Bahru-s Safi " derler. Bu girdaplar, etrafında yükselen beyaz kumlu sahralarla bilinir..

Ad kavminin ,Yemen ve Hadramevt taraflarında "Müsned" tabir edilen hususi bir yazıları vardır.bu yazı sağdan sola, birbirinden ayrı harflerle yazılırdı. Bu yazı türü hiç bir Sami yazılarına benzemediği ve nerden çıktığı bilinmediği için meçhuldür...

Ad kavmi ile ilgili araplarda birde bi rivayet vardır kendi tarih öğretilerinde yer alan .o da şu ;

Araplar'da ilk hükümdar "Ad" diye biridir. Ahkaf'ta bir yönetim kurmuş. Vefatında, Şedid, Şeddad, İrem adlı oğulları sırasıyla hükümdar olmuşlar.. Şeddad, ilahlık davasına kalkışarak, hatta cenneti taklit ederek, "İrem bağı " adında harikulade bir yer yaptırmış...

Onların tarih Rivayeti böyle ..bunuda kuran'dan şuara suresinin 128-129.ayetleri ve fecr suresinin 6-7-8 .ayetleri bağdaştırıyorlar..

Ayetlere bakalım ;

Şu'ara/128-129

Siz her yüksekçe yere bir anıt dikip boş şeyle mi oyalanıyorsunuz..?//Ebedi kalacağınız ümidiyle saraylar mı ediniyorsunuz.?

Fecr/6-7-8

Görmedin mi, Rabbin ne yaptı Âd kavmine..?//Yüksek sütunlar sahibi İrem'e..? //şehirler içinde bir benzeri inşa edilmemişti ..

Yukarda İsmini verdiğim Şedid'le Şeddad'ın Beni Himyer'den oldukları, tarih araştırmaları ile ortaya çıktı. Ad kavmi , sonradan ikiye ayrılmış, birine Hulcan, diğerine Hulcan'ın kardeşi Lukman hükümdar olmuş... Allah bu bölünmüş kavme hz Hud 'u göndermiştir.. Kuran'da da helâk edilen ad kavmi bu Hulcan'ın kabilesi idi .onlar isyan etmiş ve helak olmuştu.
Lukman'ın kabilesi itaat ettiğinden, uzun bir süre varlıkları devam etmiştir.. Bu nesil, Kahtaniler'in galip gelişine kadar devam etmiştir. Kahtani kabilesinin hükümdarı kahtan'ın oğlu Yarub , oraları istila edince, Ad'ın geri kalan kısmı yani bu lukman kabilesi Hadramevt'e sığınmış. Buraya yerleşen halk zamanla diğer medeniyetlerle karışarak varlıklarını azınlık olarak sürdürmüşler..

Ad kavmi mimarlıkta çok ileri bir medeniyettir... 2017 yılında olmamıza rağmen şuanki mimari onların mimarisi yanında bir hiçtir..Hala bugün bile Ad Kavmi'nin kalıntıları Yemen ve Hadramevt 'tedir.. Bir çok eser,şehir, köşk, su bendi gibi büyük bina harabeleri duruyor
....