Kur'an Allah’ın sevmediği kul özelliklerini anlatarak cesitli ayetlerde de bu insan tipini bize göstermektedir

Peki yuce Allah kimleri sevmez..? 

1.İSRÂF EDENLER 

"Ey âdemoğulları..! Her Secde edilen yerde ziynetlerinizi alın .yiyin için Ama israf etmeyin .zira o israf edenleri sevmez"..(Araf/31)

2.HÂDDİ AŞANLAR

"Sizinle savaşanlara karşı siz de Allah yolunda onlarla savaşın. Ama haddi aşmayın. Zira Allah, haddi aşanları sevmez."..(Bakara/190)

3.BÜYÜKLÜK TASLAYANLAR

"Allah'ın, onların gizlediklerini de, açığa vurduklarını da bildiğinden kuşku yok. Gerçek şu ki O, büyüklük taslayanları sevmez."..(Nâhl/23)

4.ŞIMARANLAR ve BOZGUNCULAR

"Karun, Musa'nın halkından birisiydi. Halkına karşı azgınlaştı. Ona öyle hazineler vermiştik ki, onların anahtarlarını güçlü bir topluluk zor taşıyordu. Halkı ona: " Şımarma.! Allah şımaranları sevmez." demişti."..(kasas/76)

"Allah'ın sana verdikleri ile ahiret yurdunu elde etmeye çalış. Ve dünyadan da nasibini unutma. Allah'ın sana iyilik ve guzellikte bulunduğu gibi, sen de insanlara iyilik ve guzellikte bulun. Ve yeryüzünde bozgunculuk yapma. Allah, bozguncuları sevmez.".(Kasas/77)

5.KÂFİRLER

"Iman edeb ve salih amel yapanlara lütfundan karşılık verir. O, kâfirleri sevmez." .(Rum/45)

6.KENDİNİ BEĞENİP ÖVÜNENLER

"İnsanları küçümseyerek yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Şüphesiz ki Allah, kendisini beğenen ve övünüp duranları sevmez.".(Lokman/18)

7.ZALİMLER

"İman edip salihat amel yapanlara gelince,Allah, yaptıklarının karşılığını eksiksiz verecektir. Allah, zalimlik yapanları sevmez"..(Ali imran/57)

8.KÖTÜLÜKTE ISRAR EDEN INKARCILAR

"Allah, ribayı yok eder, sadakaları da artırır. Allah, kötülükte ısrarcı olan inkarcıları  sevmez"..(bakara/276)

9.HAİNLER 

"Eğer bir toplumun ihanetinden endişe edersen, onlarla aynı şekilde anlaşmayı boz.suphesiz ki Allah, hainlik yapanları sevmez"..(Enfâl/58)