Somut olmayan kültürel miraslarımızdan olan sokak oyunlarımızın yeniden canlandırılarak korunması ve sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla başlatılan ve geleneksel hale gelen Sokak Oyunları Şenliklerine bu yıl Adıyaman Anadolu Lisesi, Adıyaman Lisesi ve Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi katılacak.

Bu maksatla hazırlanan iş birliği protokolünü Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H. Sinan Temel, Adıyaman Anadolu Lisesi Müdürü Abdulkerim IŞIK, Adıyaman Lisesi Müdürü Bekir Tunç ve Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İmam Şimşek imzaladılar.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek oyunlardan dolayı duydukları memnuniyetlerini dile getiren katılımcı okul müdürlerimiz, kültürümüzün yaşatılması ve gençlerimize tanıtılması noktasında önemli ve anlamlı bu organizasyondan dolayı Kent Konseyine teşekkür ederek şunları söylediler: “Oyunların öğrencilerimize ve kültürümüze çok önemli katkılar sunacaktır. Öğrencilerimizin kültürlerini tanımaları ve yaşatmaları bakımından bu organizasyonu önemsiyoruz. Aynı zamanda çocuklarımızın fiziksel, bedensel ve zihinsel yönden gelişmelerine de olumlu etkiler yapacaktır. Hem eğitimci, hem idareci hem de bu memleketin insanı olarak bizler, çocuklarımızın gelişmeleri ve sosyalleşmeleri bakımından önemli olan ancak unutulmaya yüz tutmuş olan sokak oyunlarımızı yeniden canlandırmayı ve çocuklarımızın hayatlarında uygulamalarını sağlama noktasında üzerimize düşenleri yapmak durumundayız. Bu etkinlik sürecinde okullarımızda gerçekten bir şenlik havası yaşanacağına inanıyoruz. Öğrencilerimizin yanında öğretmenlerimiz ve diğer personellerimizin de katılacağı şenliklerin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çok güzel geçeceğine inanıyoruz. Bazı oyunların okullarımızda yapılması mahalle sakinlerimizin de ortamı teneffüs etmelerini sağlayacaktır. Bu anlamda Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel’e, çocuklarımızın ve kültürümüzün gelişmesi adına teşekkür ediyoruz.”

Sokak Oyunları Şenliğinin bu yıl ikincisini düzenleyeceklerini belirten Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel ise şunları söyledi: “Bu şekilde bir şenliği ilk defa geçtiğimiz yıl iki okulumuzun katılımı ile gerçekleştirmiş ve büyük beğeni almıştık. Okullarımızın çabası takdire şayandı. Bu yıl kısmet olursa üç okulla yapacağız. Gittikçe sanallaşan günümüzde çocuklarımız yalnızlaşmakta, kendi kabuğuna çekilmekte ve adeta ailesine, toplumuna karşı yabancılaşmaktadır. Çevresine, yaşadığı mekâna ve hayata karşı hissizleşen, hatta neredeyse mekanikleşen çocuklarımızı/gençlerimizi içine düştükleri bu durumdan bir nebzecik de olsa kurtarmak istiyoruz. Onlara başka dünyalarını varlığını hissettirmek, neredeyse yaşama sevincini tattırmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu bilincin oluşması konusunda karşılaşılacak en büyük engel mekânsal olacaktır. Çünkü sokaklarımızda ve mahallelerimizde yeterli oyun alanları maalesef bulunmamaktadır. Bu etkinlikle bir bakıma bu konuya da dikkat çekmiş olacağız. Bu konuda iş birliğine girerek kültürümüze önemli bir katkı sunan Adıyaman Anadolu Lisesi Müdürü Abdulkerim Işık, Adıyaman Lisesi Müdürü Bekir Tunç ve Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İmam Şimşek’e teşekkür ediyorum. Diğer yandan oyunlarımızın gerçekleşmesinde önemli katkı ve destekleri olan Adıyaman Belediye Başkanımız F. Hüsrev Kutlu’ya ve çalışma arkadaşlarına da özellikle teşekkür ediyorum.”

Etkinlikte yer alacak oyunlar ve yapılacak yerler hakkında bilgiler veren Temel; “Sokak oyunları şenliği organizasyonunda bu yıl geçen yıla göre birkaç değişiklik yapıldı. Beştaş, Gırcik ve Çizgi oyunlarımızın her biri bir okulumuzun bahçesinde, Çember, Deleme ve İp Atlama oyunları da Karaali Stadında yapmayı planlıyoruz. Sokak oyunları şenliği sürecinde önce okullar kendi içlerinde etkinlikler ve yarışmalar düzenleyecekler. Sonra da oluşturulan takımlar karşılıklı olarak yarışma ve eğlence ortamı içerisinde halka açık olarak karşılaşacaklar. Şenliklerde kızlar Beştaş, İp Atlama ve Çizgi oyunlarında, erkekler ise Çember, Deleme ve Gırcik oyunlarında yarışacak. Nisan ayının ikinci haftasında başlayıp Mayıs aynın ikinci haftasında bitirilmesi planlanan şenliğin bu yıl daha fazla ilgi göreceği bekleniyor.” Dedi.