Haber-Metin HARIKÇI

Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, etkili olan kar yağışı sonunda ahırları çöken, ulaşım sağlamadığı için ürünleri zarar gören sera üreticileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Özellikle süt sığırcılığı yapan üreticilerin ulaşımdan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve tonlarca sütün heba olabileceğine dikkat çeken Başkan Turanlı yaptığı açıklamasında; “Bölgemizde olduğu gibi Kâhta İlçemizde de son yılların en yoğun kar yağışına tanık olduk. Bu yağışlar sonucu özellikle süt sığırcılığı ve sera üreticileri ile birlikte hayvancılık sektörü ile uğraşan üreticilerimiz büyük kayıplar yaşadılar. Seracılık faaliyeti yürüten üreticilerimizin fiziki zararları yanında, ürettikleri domates ve salatalık gibi ürünlerin hasadını yapamayacak olması büyük bir mağduriyet yaşanmasına neden olacaktır.” Dedi.

ÜRETİLEN SÜTLERİN TRANSFER EDİLMESİ SAĞLANMALI

Kar yağışından en fazla sür üreticilerinin etkilendiğini dile getiren başkan Turanlı; “Hayvan işletmelerinde bazı ahırlar büyük oranda zarar görmüştür. Diğer yandan özellikle süt sığırcılığı yapan üreticilerimizin ulaşımdan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıkları tespit edilmiştir. Günlük olarak sağılan ve süt tanklarına boşaltılan sütlerin işletmelerden acilen transfer edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bekleyen sütler heba olacak, çöpe dökülecek. O nedenle çevre illerden gelip süt alacak toptancı firmaların süt çiftliklerine rahatlıkla ulaşabilmeleri için yolu kapanan ahırların ivedilikle yollarının açılması ve önümüzdeki günlerde olası kar yağışına karşı ilave tedbirlerin alınması üreticilerimizin mağdur olmasını engelleyecektir.” Şeklinde konuştu.

"HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILMALI, İLÇE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"

Acilen hasar tespit çalışmasının yapılması gerektiğini belirten başkan Turanlı; “Çiftliklerde, ahırlarda ve seralarda oluşan hasarlar üreticimizi önemli derecede etkilemiştir. O nedenle ahırları, seraları zarar gören üreticilerle ilgili olarak hasar tespit çalışmalarının yapılması ve desteklenmesi kesintisiz üretim açısından önem arz etmektedir. Meteoroloji’nin hava tahmin raporları göz önünde bulundurularak, önümüzdeki birkaç gün için üreticilerimizin ve ilgili kuruluşların daha dikkatli davranması, bu afetten en düşük hasarla çıkmamızı sağlayacaktır. Bu mağduriyetlerle ilgili olarak, bakanlığımızın, ilçemizi en kısa sürede Afet Bölgesi olarak ilan etmesi üreticilerimizin bir nebze de olsa yaralarının sarılmasına yardımcı olacaktır” dedi.