Gizemli olay, Adıyaman'ın Kahta ilçesi Bölükyayla Beldesi Kangölü mahallesi Küme Evlerinin bulunduğu yerde meydana geldi. Tpic'e ait petrol arama aracı bir şahsa ait arazinin içinden geçtiği esnada çökme meydana geldi. Ağır tonajlı aracın arka tekeri çukura gömüldü.

Teker çukurdan kurtarıldığında çömlek ve iskeleti fark eden vatandaşlar durumu jandarmaya, Jandarma ekipleri de durumu Müze Müdürlüğüne bildirdi. Olay yerine ivedi bir şekilde giden Müze Müdürlüğüne bağlı ekipler, ilk yaptığı incelemenin ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden acil kazı izni aldı. Kazı çalışmasına başlayan ekipler kum ve çakılların basınçla birleşmesi ve zamanla sertleşmesi sonucu oluşan (Konglomera) türe mezarda 3 arcosolium (Niş) içerisinde 7 adet iskelet buldu. Mezarların birisinde 1 adet su testisi ve başka bir mezarda ise çok sayıda çivi bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan; “Genelde bu tür olaylar yapılan bir kazı sonucu ortaya çıkardı ancak bu kez aracın batması sonucu farklı bir mezar odasının ortaya çıkmasına vesile oldu. Aracın buradan geçtiği esnada tespit edilen mezarın üst örtüsü yıkıldı. Bu oda mezarda yapmış olduğumuz kazı sonucu 3 arcosolium tespit edildi. Toplam 7 bireye ait iskelet bulundu. Bu kazı sonucu ise içerisinde çömlekten yapılmış 1 testi bulundu. Adıyaman merkezde bulunan Perre Antik Kent olarak bilinen tarihi kaya mezarlığından farklı olarak konglomera tipi bir kayaç tipi var. Bu mezar yapısına baktığımızda ve ortaya çıkan testiye baktığımızda mezarların M.S. 5. Yüzyılla tarihlendiğini düşünmekteyiz. Yani günümüzden yaklaşık bin 500 yıl öncesine ait olduğu sanılıyor” dedi.