Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Doç Dr. Salim Çerçi'nin konuk olduğu Yunus Emre Konferans Salonundaki derse İslami İlimler Fakültesi Dekanlık görevini de yürüten Üniversite Rektörü Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz ile Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Evren ve Büyük Patlama konuları ile ilgili bilgiler aktaran Doç. Dr. Çerçi, dünyadaki patlamalar ile ilgili gözlem ve araştırmalar yapan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinin (CERN) çalışmalarından bahsetti.

Büyük Patlama Teorisine göre evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce tek ve belirsiz bir hacme sahip bir noktadan hızla genişleyerek bugünkü halini aldığını belirten Doç. Dr. Çerçi, "İlk andan itibaren evren bu tekil yoğunluktan genişlemeye başlamış, hızla devam eden genişleme sürecinde zamanla atom çekirdeklerinin oluşabileceği kadar düşük yoğunluk ve sıcaklığa ulaşmış, yeterince genişledikten sonra ise bu hidrojen ve helyum gazlarının kütleçekimsel etkilerle kendi üzerilerine çökmeye başlaması sonucu ilk yıldızlar ve galaksiler oluşmuştur. Büyük Patlama Teorisi, ilk oluşan galaksilerin içerdiği yıldızların ağır elementlerce fakir olduğunu, bugün bildiğimiz oksijen, silisyum, karbon gibi elementlerin bu yıldızların patlamaları sonrasında ortaya saçıldığını anlatır. Buna göre, ilk yıldızlar büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşuyordu ve ağır elementler içermiyorlardı." dedi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile ilgili bilgiler vererek bu laboratuvarların, dünyadaki patlamaları gözlemleyip araştırdığının altını çizen Doç. Dr. Çerçi, "İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarıdır. CERN’in kuruluş amacı, üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmektir. CERN, Nobel ödüllerine de layık görülen çok önemli bilimsel buluşların yapıldığı bir merkezdir." dedi.

Doç. Dr. Çerçi, dersin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlarken, Rektör Prof. Dr. Gönüllü de öğrencilerin derse olan ilgi ve alakasından oldukça memnun olduğunu söyledi.