Köseler, açıklamasında, dünya tarihine yön veren olayların başında hiç şüphesiz savaşlar ve bu savaşların sonunda kabul edilen barışlar geldiğini hatırlattı.

Yine tarihe yön veren kişilerin bu savaşlarda ortaya çıktığını ve sonrasında barışı sağlayabilen kişilerin olduğunun görüleceğini aktaran Köseler, "Bu olaylar ve kişiler ancak destanlarda anılmayı hak etmişlerdir.Binlerce yıl tarih sahnesinde önemini korumuş Çanakkale’ye baktığımızda tarihin akışını değiştiren savaşların ve bu yıkıcı savaşlar sonunda sağlanan barışların coğrafyası olduğu açıktır. Ve bunlar destanlara konu olmuştur. Bunun en yakın örneği ise Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü olan Çanakkale Savaşlarıdır"dedi.

"Her açıdan büyük bir yoksunluk içinde kıvranan ve hasta adam gözüyle görüldüğü için topraklarına göz dikilmiş Osmanlı’nın başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere zafere inanmış komutan ve bir saniye bile düşünmeden ölüme gülerek koşan askerlerinin yazdığı bir destandır Çanakkale" diyen Köseler, şunları söyledi:

"İngiliz devlet adamı Churchill’in "Türkler, Çanakkale’yi zorlayan çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişlerdir.” sözleri de bunu doğrulamaktadır. Avrupa’dan Anadolu’ya, Rusya’dan Avustralya’ya kadar dünya siyasi iklimini değiştiren ve tarihe altından sayfalar ekleyen bu savaş, yeni devletleri doğurduğu gibi, barışı ve kardeşliği de sağlam temellerle var etmiştir. Savaş sürerken yaratılmış insani değerler, Çanakkale’nin Centilmenler Savaşı olarak bilinmesine neden olmuştur. Bu nedenle "yurtta barış, dünyada barış" sözleri tesadüfen dile getirilmemiştir. Günümüzde ve tarihte yaşanan herhangi bir önemli olayla kıyaslanamayacak Çanakkale Savaşları, onun ruhunu anlayan kişilerce bağımsızlık, barış ve kardeşlik olarak dile getirilmiştir. Ülkemiz bugün; dış politikadan ekonomiye, eğitimden siyasete her açıdan kötü günler yaşamaktadır. Bu kötü günlerden çıkışın reçetesi ise daha önce Çanakkale’de yazılmıştır. Daha fazla kardeşlik, daha fazla barış; ötekileştirmeden daha fazla adalet, demokrasi ve çok seslilik kötü günleri aşmak için anahtar niteliğindedir. İşte bunu sağlayacak, ülkemizi kurtaracak olanlar 18 Mart Çanakkale ruhunu anlamış olanlardır.
Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale’den günümüze başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yüz binlerce kahramanımızı saygı ve minnetle anıyor; üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapan tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü kutlu olsun"