Plan yapmanın beyhude bir iş olduğunu 6 Şubat sabahı gördük. Will gibi cümle kuracağız yani gelecek zamanla ilgili plan yapmadan anı yaşamanın zevki heyecanının kıymetini bileceğiz, mutlaka bir planımız olacak ama fatalizm denen yazgı var alın yazısı. Rab son karar mercidir. Pazar gecesini Pazartesine bağlayan saat 04.17 sıralarında doğal afet yaşandı adını söylemeye korkar olduk. Bizler adına zelzele diyoruz. Her gece uyumadan önce dua ediyorduk şimdi daha çok ediyoruz ve Rabb’a sığınıyoruz.

Şu anda bu cümleleri yazıyorsam ve sizler de okuyorsanız mutlaka şanslısınız ya da içecek suyunuz var demektir. Çünkü bizler kaderci insanlarız evet gayret et gerisi Allah’ın takdiridir cümlesi bizlere göre. 6 Şubat sabahı annesiz, babasız kalan, eşi giden, evlat acısı yaşayan (en acısı da bu) ya da komple ailesi cennete giden bireylerimiz var. Mahşer alanı, kıyamet günü adına ne derseniz sadece yaşayan bilir.

99 depremini sadece ‘’Aa evet biliyorum’’ ‘’çok üzüldüm’’ ‘’nice insanlar gitti’’ demekle olmuyor yaşamadık bilmiyoruz dememiz daha makul ama şimdi yaşadık diyoruz his duygularımız burada devreye giriyor. Eğitim psikolojisinde ‘’öğrenilmiş çaresizlik’’ var kaç kişi bunu yaşadı enkazların altından çıkmak için nelerini vermezlerdi ama çıkamadılar. Beton ya da tuğla kokusu, asansörlerin halat kopma sesleri, araba alarm sesleri, is bulutu, çığlık sesleri, kan sıçramaları ve daha yazamadıklarım… Tarihi felaketi yaşadık. Rabbim bir daha yaşatmasın, vefat edenlere rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Enkaz altından çıkarılan ve farklı hastanelerde tedavi gören hastalarımıza Rabbim şifalar versin.

Zemin etüttü yapmayan, yasa dışı kolon kesen, imara aykırı kim iş yapıyorsa mutlaka Rabbim hesabını soracaktır. Büyük felaketler hep sabaha karşı oluyor. 99 depremi Sabaha karşı 03.02’de, 2023 Maraş merkezli deprem ise sabaha karşı 04.17’de oldu. Bu arada son yaşadığımız Maraş merkezli depremdi ama en fazla hasar yıkım Adıyaman’da oldu ve 11 ilimizi etkiledi. Rab yardımcımız olsun.

Fay hatlarından uzak, sıvılaşma olan yerler yerine sağlam zeminler, kıyı kesimden daha iç kesime sağlam malzemeler ile cüzzi irademizi kullanırız ve gerisi Rabbimize kalır. Esen kalın, plan kurmayın, anı yaşayın ve sevdiklerinizin kıymetini bilin.