Güner yaptığı açıklamasında; "Vatandaşlar, ülkemize gıda üretim ve satış yerlerinde kaçak işçi olarak çalışan işçilerin sağlık açısından sorun yaratabileceğinden kaygılanıyorlar. Kaçak çalışan mülteciler gıda üretiminde, denetim dışı olmaları nedeniyle oluşabilecek sorunlara dikkat çekiyor. Her 3 ayda işletmelerde, fırın ve restoranlarda çalışanların portör muayenesi ve akciğer filmleri çekilir, bunların sağlıkla ilgili sorunları yoksa çalışmalarına olanak tanınırdı. Belediyeler zabıtalar vasıtasıyla bu konuda denetim gerçekleştirirlerdi. Yapılan değişiklikle bu anlamda farklılaşma oldu. Muayene ve akciğer filmleri çalışanların ve çalıştıranların inisiyatifine bırakıldı. Burada kaçak mülteci işçi olarak çalıştırılanlardan sağlık kontrolünden geçmeyen kişilerin olumsuzluk yaratmamaları için daha sıkı denetim ve takip edilmesi gerekiyor. Bu yolla bulaşıcı hastalık yayılma riski var” dedi.

GÜRER, “GIDA BAKANLIĞI KURULSUN.”

Denetimlerin sağlıklı yürütülebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda ‘Gıda’ kısmının ayrılması ve Gıda Bakanlığı kurulması gerektiğini ya da belediyelerin gıda denetimleriyle ilgili yetki ve sorumluluklarının artırılmasının uygun olacağını belirten Ömer Fethi Gürer, “Belediyeye gelen ihbarla zabıta olay yerine gidiyor. Üretim tarihi geçmiş, sağlığa uygun olmayan ürünle ilgili tespitini yaptıktan sonra Tarım İl Müdürlüğünden denetçi gelmesini bekliyor. Bu durumda, olumsuzluğa anında müdahale yapılması olayı sınırlandırılmış oluyor” diye konuştu. Gıda denetimleri ve kaçak işçi çalıştıran gıda üretim ve satış yerlerindeki sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığını veya sigortalarının olup olmadığını sıkı denetlenmesi sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gıda denetimlerinde belediyelerin yetkilerinin artırılması portör muayenelerinin sıkı ve denetlenebilir biçimde uygulanması, akciğer filmlerinin çekilerek sağlık açısından durumlarının incelenmesinin ülkemizde oluşabilecek hastalıkların önüne geçeceğini ifade etti.

ŞEKER KURUMU KAPATILMAMALIYDI

Şekerpancarı üreticilerinin sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer, KHK ile Türkiye Şeker Kurumu’nun kapatılmış olmasının ciddi sorundan doğurabileceğine işaret etti. Şeker piyasasını düzenlemek için 2001 yılında kurulan Şeker Kurulu’nun faal olmadığı söylenmesine rağmen, nişasta bazlı şekerin ülkemizdeki payını frenler nitelikte çalıştığını anlattı. Kurumun ortadan kaldırılması ile oluşacak sorunlara dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “ Önümüzdeki süreç nişasta bazlı şekerin ve yurtdışından ithal edilen yoğun tatlandırıcının önünü açacak. Bunların insan sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilim insanları açıklıyor. Ayrıca şekerpancarı stratejik bir üründür. Çiftçi ve fabrika işçilerinin korunması adına hükümetin bundan sonra alacağı kararları izleyip takip edeceğiz” dedi.

AKP’nin çiftçinin, işçinin, emeklinin lehine çalışma yapmadığını vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önümüzdeki süreç şekerpancaırı üretiminin devamı veya ortadan kalkmasını beraberinde getirebilir, Tütünde yaşanan sorunlar şekerpancarında da yaşanabilir. İnsan sağılığı için en doğru ürün tatlandırıcı ve nişasta bazlı şeker değil şekerpancarıdır. Dünyanın her yerinde pancar üreticisi korunuyor. Ülkemizde de korunmalı, şeker fabrikalarında üretimin devamı sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.