İlçeye bağlı Kızılin köyünden Trabzon'da inşaat işçisi olarak 5 yıl çalıştıktan sonra askere gitmek için memleketine dönen Reşit Solguncu (29), arkadaşları tarafından topladıkları askerlik harçlığını olan 2 bin liraya dokunmayarak köylülerinde dalga geçtiği ve evin altında oluşturduğu alanda solucan alarak gübre üretmeye başladı.

2 yıldır solucandan gübre üreten Solguncu, ailesinin desteğiyle de 2 milyon solucanla aylık 2 ton gübre üretiyor.

-"AYLIK 2 TONA YAKIN SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ YAPIYORUM"

İnternetten araştırdığı solucan işine 2 bin lira  aldığı 20 bin solucan ile başladığını belirten Reşit Solguncu, şunları ifade etti:

"Durumumuzun iyi olmamasında dolayı sağda solda çalışarak bir verim elde edemedik. Biz kendi işimizi nasıl kurarız diye düşünürken internette araştırma yaptığımda  bu fikir aklımıza yattıktan sonra baktık ki sermaye yok  sağ olsunlar Trabzon'da kaldığım arkadaşlar askere gideceğim için para toplamışlardı.Toplanan 2 bin lira ile bu işe girdim, ailemin de durumu olmadığı için askere gideceğim paramı evde bıraktım ve askerliğim bittiğinde bu işi yapmak istedim.Tabi bu işi yapacağımı ailem duyduğunda bana karşı çıktılar ben 2 bin lira ile Karaman’dan aldığım 20 bin adet solucanları getirerek 2 katlı evimizin alt bodrumda yapmaya başladım. Şuanda 2 milyona yakın solucanlarım var, üretime devam ediyorum. Aylık 2 tona yakın solucan gübresi üretimi yapıyorum ama resmi bir kaydımız olmadığı için ama gerekli evraklarımı tamamladıktan sonra hayalimdeki tesisi kurup işletmemi büyütmek istiyorum."

"-KÖY HAKLIDAN DALGA GEÇENLER OLDU"

Köylülerin dalga geçtiğini bu duruma aldırış etmeden solucan işine girdiğini belirten Solguncu, "Ben bu işe ilk başladığımda köy haklıdan dalga ve alaya edenler oldu ama ben bunların hiçbirine aldırış etmedim. Tabi ben bunun ne getireceğini ve kazandıracağını bildiğim için bu işin arkasına düştük. Şuan bana gülenler tebrik ve taktir etme durumuna geldiler belki ilerleyen zamanlarda bunlarda bu işe girebilirler. Çünkü bu işin ne kadar kazandırdığını onlarda görecekler,hem topraklara ve hem insanlara ülkeye ve ekonomiye nasıl fayda verdiğini insanlar görecek. 20 bin solucan başladım bu işe şuanda 2 milyon solucanım var. Hedefim devlet desteği ile bu işi burada büyütüp hem ilimizin kalkınmasına sağlamak insanlara iş istihdamı sağlamak."dedi.

-"AİLECE DESTEK VERDİK"

İlk başta karşı çıktıklarını fakat başarılı olacağını anladıkları için daha sonra destek çıktıklarını aktaran annesi Elif Solguncu ise, "5 yıl oğlum Trabzon’da kaldı orada üniversiteyi açıkta okuyordu. 5 yıl sonra eve  geldiğinde  solucan işine gireceğim söylemesi üzerine askerliğine 3 ay vardı. Çok tartışmamız oldu askere gideceksin ben bu solucanlara bakamam dedim oda bana; 'yok  bakacaksın' dedi. Oğlum askere gittikten sonra solucanlara ben bakmaya başladım. Askerden geldikten sonra evimizin altında bir yeri kendisine ayırdı ve gün geçtikte solucan çoğalmaya başladı. Baktık ki; gerçekten bu işte başarılı olacak bizde ailece bu işe destek vermeye  başladık."şeklinde konuştu.