Metin Harıkçı

2022 yılında hibe desteklerin yanı sıra bir çok konuda yardım edildiğini ifade eden Kıyas; “Bakanlığımızın ulusal düzeyde uyguladığı birçok destekler var. Bu destekler için de çiftçilerimizin kayıt ve tespitlerinin yapılması, icmallerinin bakanlığa gönderilmesi düzenli olarak yapıldı. Alınan sonuçlara bağlı olarak çiftçilerimize, prim, mazot, gübre, hayvancılık, ipekböcekçiliği, arıcılık alanında olmak üzere birçok destek verildi. Çiftçilerimize hibe olarak yaklaşık 200 milyon TL tarımsal destek verildi. Bu desteklerin içinde, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programımızda yer alan sanayinin geliştirilmesi, kurulması, çiftçilerimizin makine parkının geliştirilmesi ve makinalarını bahçede kullanması ile ilgili birçok destek var. Su ürünleri ile ilgili Adıyaman’da 17 adet alabalık yetiştiricilik tesislerimiz var. Bu tesislerimizin kontrolleri ve su ürünlerinin ihracatı ile ilgili işlemler yapmaktayız. Arıcılarımıza, 5 bin adet kovan dağıtımı gerçekleştirdik. Çiftçilerimize bıttım, Trabzon hurması, nar, ceviz, badem fidanı olmak üzere 100 bin adet fidan dağıttık. Nar, Trabzon hurması gibi birçok üründe ilk 10 sıradayız. Bu nedenle tarım bahçelerinin bakımı, beslenmesi, verimin arttırılması, hatta ürünlerin pazara ulaştırılması ve ürünlerin daha katma değerli hale gelmesi ile ilgili çiftçilerimize birçok destek vermekteyiz.” Dedi.

İşyerlerinde denetimlerin sürdüğünü belirten Kıyas, “Adıyaman’da, her gün 4 ekip ile gıda kontrolü amacıyla gıda üretim, satış, lokantalar, marketler, fırınlar gibi birçok yerde denetimlerimizi yapmaktayız. Denetimlerde Hem rehberlik hem eğitim hem de uyarı ve ihtiyaç durumunda da mevzuata uymayanlar hakkında cezai işlem de yapmaktayız. Hayvancılık için yıllık olarak uygulanan aşı ve küpe programlarımız var” dedi.

Kıyas, 2022 yılında, bir don olayı yaşanmasına rağmen çiftçilerin hallerinden memnun olduklarını düşündüğünü ve tarımsal girdi maliyetleri yüksek olsa da fiyatların bu girdileri karşılayacak düzeyde olduğunu belirtti.