Adıyaman’da Kiralık ve satılık dairelerin büyük şehir fiyatlarıyla yarışır duruma geldiğine dikkat çeken başkan Dimez yaptığı açıklamasında; “2019 yılının başından itibaren yükselen faiz oranları tüm ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman'da da inşaat sektörünü zayıflatmış birçok firma finansman sıkıntısına düşmüş, üretimi ya yavaşlatmış ya da durdurmuştu. Bu durum 2020 yılının ilk yarısında pandemi ile beraber konut arzında ciddi daralma oluşturdu. Bundan sebep kiralık daire bulmak zorlaştı bulunsa dahi kiralar büyük şehir fiyatlarıyla yarışır oldu. Konut faizlerindeki düşüş her ne kadar vatandaşın lehine gibi görünse- de arz eksikliği ciddi bir suni artışa sebep oldu. Konut üreten firmalarda hem talebin hem de maliyet artışının sonucu olarak fiyatları yükseltmek zorunda kaldı. Peki çözüm ne?

Sıkıntının daha fazla ilerlemesi vatandaşımızın gerçek rakamlar üzerinden satılık veya kiralık konuta ulaşabilmesi, müteahhitlerin maliyetleri düşürebilmesi adına hızlıca atılması gereken adım: Adıyaman belediyesinin Son 3 yılda imara açtığı yaklaşık 2000 hektar alanda ivedilikle ifraz işlemleri bitirilmeli vatandaşın adına ifraz edilmiş haliyle tapu senetleri kesilmeli ve ilgili kurumlar (Adıyaman Belediyesi, Akmercan, Akedaş gibi) tarafından altyapı hizmetleri tamamlanarak yeni konut alanları hazır hale getirilmelidir.

Aksi halde sadece merkezde 2019 yılı rakamları ile 2500 e yakın nikahın kıyıldığı düşünülürse buradan hareketle 2500 konuta acil ihtiyaç olduğu ve bu konutların imar-inşaat yapım sürelerinin en az 1 yıl olduğu hesap edilirse önümüzdeki süreçte yetkililerin daha hızlı davranması gün gibi gerekecek. Bu hesaba yapım sürecinde oluşacak talepte eklendiğinde sıkıntı daha da büyüyecektir.” Dedi.

Konut almayı düşünenlere de tavsiyelerde bulunan başkan Dimez; “Bu aralar faiz oranları çok düşük vade de çok uzun. Bu durum sizi yanıltmasın, mümkünse alacağınız konutun % 50 sinden fazlasına kredi kullanmayın ve yine mümkünse 60 aylık vadenin dışına çıkmayın. Bankaların dosya masrafı, sigorta ve ekspertiz adı altında talep ettikleri rakamları mukayese edin hatta pazarlık edin. Deprem bölgesinde yaşadığımızı unutmayın alacağınız konutun elbette kurumlardan alınan ve yönetmeliklere uygun olduğunu gösteren belgeleri mevcuttur ama siz yine de sağlamlığını, kullanılan beton sınıfını ve yapım aşamasını soruşturun. Deprem sigortasını yapı ruhsatında veya yapı kullanma izin belgesinde yazan m2 üzerinden yaptırın.” Şeklinde konuştu.