Yeniden Refah Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aydal, madenlerimiz içinde bulunan ve cep telefonu, uydu teknolojisi vb. alanlarda kullanılan çok değerli elementlerin taş fiyatına satıldığını ve bakanlığın bununla ilgili acilen tedbir alması gerektiğini ifade etti.

Maden Jeoloji Yüksek Mühendisi olan Prof. Dr. Doğan Aydal, konuyla ilgili "Biz yıllarca bakır cevherlerimizi ham olarak yurtdışına sattık. Bu cevherlerin içinde önemli miktarda altın, gümüş olduğunu ve bunları da bakır fiyatına sattığımızı son yıllarda fark ettik. Demir cevherlerimiz içindeki çok değerli titanyum minerallerini demir fiyatına sattık. Maalesef bu konularda çok fazla örnek bulunmaktadır." dedi.

Miktarı küçük değeri çok büyük madenlerimiz yok fiyatına satılıyor!

Aydal yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, Bor mineralleri içindeki Lityumu ayırt edecek teknoloji geliştirdiklerini ve Lityumu bordan ayırt ettiklerini birkaç gün önce bir basın bildirisi ile duyurdu. Bu sevindirici bir gelişmedir, ancak bu çalışmalarda da geç kalınmıştır. Lityum, Nikel, Kadmiyum ve İndium’un çok değerli olacağını, diğer pillerin yanı sıra, Güneş Enerjisi pillerinde ve Fotovoltaik Güneş sistemlerinde silikon ile birlikte kullanıldıklarını, ilk baskısı on iki yıl önce yayımlanan “Petrolsüz Dünya” adlı kitabımda ve birçok makalemde yazmıştım

Çinliler neden Türkiye'den bu kadar Çinko alıyor?

Çinlilerin Çinko ihtiyaçlarını kendilerine daha yakın birçok ülkeden temin edebilecekken, Türkiye’den ithal ettiklerini belirten Aydal bunun nedeni şöyle açıklıdı: "Çinliler ülkemizde bir çok Çinko madeninin ruhsatını almak için yoğun çalışma içerisindeler. Çinlilerin Çinko almalarının altında yatan gerçek sebep Güneş pillerinde ve silikon wafer( ince plaka) yapımında verimi yükselten Kadmiyum ve İndium mineralleridir. Bu değerli elementler de maalesef Çinko fiyatına satılmış olmaktadır. Sadece Hakkari’deki Meskan dağındaki Çinko madeninden İran ve Çin’e 1,3 milyon ton Çinko ihraç edilmiştir. Bugün için Çin’in en çok ihraç ettiği mallarımız arasında 3. ve 4. sırada Bor ve Çinko madenlerinin konsantrelerinin olması da bu sebepledir."

Nadir Elementler taş fiyatına satılıyor

'Benzer şekilde, özellikle Pegmatitik kayalarımız içinde bulunan Nadir Toprak Elementleri dediğimiz elementler taş fiyatına satılmaktadır.' diyen Aydal, "Bu elementlerin cep telefonlarında, LCD ekran üretiminde, Uydu teknolojisi ve optik sektörü olmak üzere çok değer ifade eden kullanım alanları bulunmaktadır. Ayrıca bu kayalarda bulunan Uranyum, Toryum gibi elementler ve Topaz gibi yarı değerli minerallerde taş fiyatına satılmaktadır. Bakanlığımız bu konularda acilen tedbirler almalıdır." uyarısında bulundu.