Adıyaman'ın Kahta ilçesinde "Kahta Kitap Okuyor" projesi kapsamında "Okudukça Anlar Anladıkça Okursunuz" temalı program düzenlendi.

Eski Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda yapılan programda konuşan Kahtalı Eğitimci Yazar Ayhan Aktan, Okumanın bizlere ecdadımızdan bir miras olduğunu söyledi.

 Aktan sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’de hatrı sayılır 1200 faal kütüphane var. Arkadaşlar bu adet daha dün kurulmuş Almanya’nın bir ilinde bulunan kütüphane sayısına eşittir. Türkiye’de 1995'te 33 milyon insan bu kütüphanelerden ödünç kitap almıştır. 1995'ten günümüze 200 kütüphane daha açılmasına rağmen 2017'de ödünç kitap alma sayısı 23 milyona düşmüş. Kütüphane sayımızda hatrı sayılır olmasa da bir artış var ama kütüphaneye girip-çıkma ve kitap ödünç almada 10 milyonluk bir düşüş var. Bağdat’ın şu anda virane olmuş sokaklarını anlatan bir tane seyyah; küçük bir sokakta dolaşırken kitapla ilgili ticaret yapan 19 tane sahaf saydım. O dönemlerde kitapla ilgili o kadar güzel bir ciddiyet var ki Endülüs'te 1 milyon adedi bulan kütüphanelerden bahsediliyor ve kitaplara ulaşmanın bugünkü gibi kolay değil aksine bir hayli zor olduğu zamanlar. O dönemde kitap kurdu olarak tabir ettiğimiz binlerce insan varmış. Biz bu insanların nesliyiz. Aslında kitap onlardan bize kalmış bir miras olmalı. Bugün bizler okumanın haz ve zevkine varmış atalarımızın mirasçıları olarak günlük okumaya ayırdığımız zaman sadece 1 dakika maalesef. Oysaki Türkiye'de günlük televizyon izleme oranı altı saat ve en az üç saatte telefon ve internet başında geçiriyoruz. Altı saat televizyon izleyen ve üç saat telefonla ilgilenen kişilerin kitap okumaya zamanları kalmaz. Günlük kitap okumaya
on saat ayıran atalarımızdan günlük bir dakika kitap okuyan nesillere dönmüşüz. Uğrayanlarımız az olsa da bugün memleketimizde kitap kafeler açılmaktadır ve bu mekanların isimleri bile kitaba hizmet ediyor. Bunun yanı sıra okullarımızda okumaya yönelik çeşitli güzel çalışmalar yapılmaya başlandı ve bunlarla birlikte çocuklarımız okumaya başladılar ve okudukça anlamaya başladı anlayınca da tekrar okumaya devam etti.” dedi.

Program Ayhan Aktan’ın kitap imzalamasıyla son buldu.