Şehir Akademi 4. Dönem Programı SETA Vakfı’ndan Emrah Kekilli’nin konuk olduğu "7. Yılında Arap Devrimleri ve Ortadoğu’nun Geleceği” konulu konferansla yapıldı.

Adıyaman Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen programa Ak Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Erdoğan, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Akademisyenler, Kurum Müdürleri, STK Temsilcileri, Üniversite öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Program da açılış konuşması yapan Şehir Akademi Program Koordinatörü Mirza Gökdemir, “ Şehir Akademi Eğitimciler Birliği Sendikası, Genç Memur Sen, Gökkuşağı Derneği, Hayat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Milli Türk Talebe Birliği ortaklığıyla oluşturulmuş ve Adıyaman Belediyesi tarafından desteklenen özgür, hoşgörülü, bilgiyi talep eden her kuşaktan insana açık bir okuma, araştırma, tartışma ve çalışma ortamıdır.”dedi.

SETA Vakfı Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli, konferansta, Ortadoğu Coğrafyasındaki devletlerin bundan 100 yıl öncesine kadar tarihte devlet olarak yer almadığını, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari yapısında yerelden yönetilen bir idari sistem içerisinde Vilayetler olarak yer aldığını ifade etti.

Bölgesel demografik özellikleri esas alan bu düzenin 1. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı’nın yenilgisi sonrası bozulduğunu anlatan Kekilli, savaşı kazanan başta İngiltere olmak üzere egemen devletler tarafından Suriye, Irak, Mısır, Libya, Tunus, Suudi Arabistan gibi devletler kurularak yeni bir idari ve siyasi düzeninin oluşturulduğunu söyledi.