Kabul edilen projenin Adıyaman’da tek, Türkiye’de kabul gören 9 projeden biri olmasına okul olarak çok sevindiklerini belirten Proje Koordinatörü Ahmet Günaydın; “Adıyaman Bilim ve Sanat Merkezi ile İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Portekiz ve Italya’dan okullar ile beraber hazırladığımız “ Similarities, Attitudes, Motivation, Emotions -S.A.M.E” adlı projemiz, Erasmus+, İyi Uygulamaların Değişimine Yönelik Stratejik Ortaklıklar programı kapsamında hazırlandı. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafında yayınlanan ERASMUS + OKUL EĞİTİMİ PROGRAMI 2018 YILI ANA EYLEM 2 - OKULLAR ARASI DEĞİŞİM ORTAKLIKLARI listesinde 2018-1-UK01-KA229-047929_3 referans numara ile kabul edildi. Proje kapsamında Benzerlikler, Tutumlar, Motivasyon, Duygu konuları ele alınacaktır. Proje, okul ve kurumlarımızda mevcut olan sosyal içerme problemi ve sorunun çözümü için aktif bir katılımın gerekliliğinden doğmuştur, Avrupa ve Türkiye hakkında daha fazla farkındalık yaratmak için işbirliğini genişletmek ve karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşarak dezavantajlı öğrencilerin desteklenerek başarılı olmaları hedeflenmektedir. Sorumlu ve hoşgörülü olmak konuları işlenecek, öğrenci-öğretmenlerin eğitim kurumlarına yerinde ziyaret ve uzman kişiler tarafından personel eğitimi gerçekleşecektir.” Dedi.

Projenin öncelikleri ve hedefleri hakkında bilgiler sunan Günaydın; “Sosyal içerme, Erken okul terklerinin önlenmesi ve dezavantajlı öğrencilerin proje ve okul etkinliklerine dâhil edilmesi, eğitim- öğretim esnasında aktif olmalarının sağlanması ve topluma kazandırılmasını desteklemektir, Projenin hedefleri şunlardır: Öğrencilerin analitik düşünme, iletişim, kişilerarası ilişkiler geliştirilmesi, Yetenek, güçlü ve zayıf yönleri fark etmek, zayıf yönleri geliştirmek, Liderlik, motivasyon ve ekip çalışması becerilerini geliştirmek, Yenilikçiliği teşvik etmek, Öğrencilerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini kullanma becerilerini geliştirme, Yabancı dil öğrenimini sağlanması, Dezavantajlı çocukların proje faaliyetlerine dâhil edilmesine özen gösterilecektir. Her okul, proje faaliyetlerini risk altında bulunan öğrencilere göre bireysel öğrenme için gerekli koşulları sağlayacaktır. Projeye dâhil olan her okuldaki öğrenciler, yetenekleri, ilgi alanları ve kapasitelerine göre kendilerine görev verilecektir. Söz konusu öğrenciler, öğretmenleri tarafından teşvik edilecek ve desteklenecek, böylece projenin ele alındığı öğrencilerin her biri projenin uygulanmasına katkıda bulunacaktır. Proje, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine ve öğretme ve öğrenmeyi geliştirmeye yönelik daha güçlü motivasyona yol açacaktır. Öğretmenler eğitim sistemlerini ve öğretim uygulamalarını karşılaştırmak, fikir alışverişinde bulunmak, yaratıcı uygulamaları transfer etmek, öğrenme durumlarını çeşitlendirmek, yeni öğretim materyallerine gerçek bağlamda erişim şansı bulacaklardır. Öğretim becerilerini arttırmak, yeni öğretim uygulamaları hakkında bilgi edinmek ve öğrencileri daha fazla bilgiye erişim için motive edilecektir. Proje, öğretmenler ve öğrencilerin motivasyonunu, yeni zorluklar, fikirler ve ortaklık içinde karşılıklı destek sağlanarak daha iyi eğitim ve öğretimin verilmesi sağlanacaktır. Öğrenci merkezli ve çoklu öğrenme stili yaklaşımı kullanacak ve öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini desteklenecektir.” Dedi.

Proje kapsamında Eğitim kurumlarında yapılacaklar hakkında bilgiler veren Günaydın; “ Pedagojik yaklaşım ve okul yönetiminin desteklenmesi, Öğrencilerde ekip ruhu oluşturma, akran öğrenmesine katkı sunma, Türkiye ve Avrupa’da iyi bir gelecek inşa etmeye katkı sunmak için Avrupa düzeyinde eğitim işbirliği, Türkiye ve Avrupa’daki farklı kültürleri tanıma, saygı gösterme, Bütünsel bilgiyi keşfetme, yetenekler geliştirme, Farklı ülkelerdeki güzellikleri keşfetme, Eğitim kurumları arasında ulus ötesi işbirliği sağlanarak kurumsal kapasite ve kalitenin gelişimine katkıda bulunmak, Yabancı Dil ve kültürel farklılık alanında farkındalığı teşvik ederek dil öğretimi ve öğrenimi konusunda iyileştirme, Projemiz, öğrenci motivasyonu ve başarıyı geliştirecek, öğrencilerimiz arasında çok dillilik konusunda farkındalığı arttıracaktır, Proje, öğrencilerimizin akademik, sosyo-kültürel yeterliliklerini ve BİT becerilerini geliştirecek ve daha iyi Avrupa için sorumlu vatandaşlar olarak hareket edeceklerdir. Öğrencilerimizin bilgi işleme ve eleştirel düşünme becerileri gelişecektir. İki yıl sürecek olan projemiz kapsamında, öğrenci gruplarının kısa süreli değişimi olacaktır. İtalya, Portekiz, Romanya, Bulgaristan ve İngiltere’ye ikişer öğretmen 4 öğrenci olmak üzere toplam 10 öğretmen 20 öğrenci çalışma ziyaretinde bulunacaktır. Adıyaman'da Kısa Süreli Ortak Personel Eğitimi Etkinlikleri - Akranlar ve Profesyoneller -Personel Eğitimi, gerçekleştirilecektir. Kültür geleneklerinde öğretmen eğitimi, alanda uzman kişiler tarafından eğitim ve okuldaki derslik ve atölye çalışmaları ziyareti olacaktır. Okul ziyareti / tanıtımları, çocukların eğitim- öğretim etkinlikleri, Atölye ziyaretleri, daha güvenli internet konusunda sunum, bilgi, en iyi öğretim kaynakları ve uygulamaların paylaşımı, dijital beceriler konularında karşılıklı bilgi, deneyim paylaşımı olacaktır. Adıyaman ili, Türkiye ve okul tanıtılacak. Heyet sınıfları ziyaret edecek ve bazı dersleri gözlemleyecektir. Konuklar Seramik, ahşap ve Sanat atölyelerini ziyaret edecek ve farklı uygulamalar yeni beceriler konusunda bilgi sahibi olacak, Ebru Sanatı tanıtılacak, uygulama yapılacaktır. Adıyaman Müzesi'ni, Perre Antik Kenti'ni, Adıyaman şehir, gezi turu, diğer kültürel değerler ziyaret edilecek, Adıyaman civarındaki tarihi yerler hakkında bilgi verilecektir. Öğrenciler tarafından tiyatro, drama ve geleneksel skeç gösterileri olacaktır. Uluslararası gün (geleneksel kostümler, müzik, oyunlar, yemek tarifleri vb. her bir ortak stand / sergi açacak. Bir Sınıfta öğrenciler için duygu duvarının oluşturulması, Duvarın bir bölümüne iyi duyguların yansıtılması, diğerine ise hoş olmayan duygular resimlerle ifade edilecektir.” Şeklinde konuştu.