Nükleer Silahlanma Yarışı Hız Kesmiyor

75 yıl, yani üç çeyrek asır önce Japonya’nın Hiroşima kentine ve 3 gün sonra da Nagazaki kentine atılan atom bombaları ile yüz binlerce insan bir anda öldürüldü, bir o kadarı da nükleer radyasyon etkisiyle daha sonraki yıllarda yaşamını yitirdi. Bu ölümcül silahın acısı da tehlikesi de yarışı da sürüyor. Zaman, dünyaya nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutturmamalıdır. Dünya böyle bir insanlık kıyımıyla karşı karşıya kalmasına rağmen nükleer silahlanma yarışı hız kesmemiştir. Bilindiği kadarıyla dünyada dokuz ülke yaklaşık 15 bin nükleer silaha sahip. Türkiye, Mersin Akkuyu’da santral yapımını sürdürürken Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk nükleer santrali devreye girdi. İran’ın ise ikinci nükleer santral için harekete geçmesi nükleer santrallerin ve silahlanma yarışının Ortadoğu’da hız kazandığını gösteriyor.

Nükleer Santraller İnsanlığın Sonunu Getirecek Bir Sorundur

Birçok ülkenin başkanı, meclis veya kongrelerine danışmadan tek başına karar vererek nükleer silahları kullanma yetkisine sahip. Rusya 6 bin 850 nükleer başlığa ve Putin bunları kullanma yetkisine sahip. İkinci sıradaki ABD’nin 6 bin 450 nükleer silahı bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre’ye danışmadan nükleer füze fırlatma yetkisi bulunuyor. Nükleer santraller, nükleer silahlara uzanan tehlikeli bir yolun başlangıcıdır, insanlığın sonunu getirecek bir sorundur.

Nükleer Silah Ve Santral Yapımından Vazgeçilmelidir

Yaklaşık sekiz ay önce ortaya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı tüm ülkeler ve insanlık ortak yaşam mücadelesi verirken nükleer silahların bulundurulması, geliştirilmesi ve kullanılması tüm insanlara karşı bir tehdittir. 700 bine yakın insanın yaşamını yitirdiği koronavirüs salgınına karşı henüz bir aşı veya ilaç elde edilmiş değildir. Salgın sonrasında tüm dünyada ekonomi, yönetim, eğitim, uluslararası ilişkiler yeni arayışlar içindedir. Tüm sağlık ve bilim dünyası hep birlikte kalıcı çözüm için emek vermektedir. Koronavirüs salgını aklıselim herkesin nükleer silahlardan vazgeçmesi için fazlasıyla yeterli bir nedendir. Bütün devlet yöneticileri ve liderler bu gerçeği görmeli, insanlığa karşı sorumluluk bilinciyle hareket ederek nükleer silah ve santral yapımından vazgeçmelidir. Bu çerçevede ülkemizde yapımı devam eden Akkuyu nükleer santralinin yapımı iptal edilmeli, Ermenistan’ın sınırımızda tehlike saçan santrali kaldırılmalıdır.