Doğum, bebeğin annenin doğal açıklığı olan vajinal yoldan doğması (vajinal doğum) veya karın alt bölgesine bir kesi yapılarak buradan doğurtulması (sezaryenle doğum) olarak tanımlanabilir.

Normal doğum ise, 37- 42. haftalar arasında kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla, başıyla doğum yoluna giren bebeğin, anne ve bebeğe zarar vermeden vajinal yolla canlı olarak doğmasıdır. Vajinal yolla doğum sürecinde bebeğin doğum kanalında ilerlememesi, fazla miktarda kanama olması, bebeğin kalp atışlarının azalması ile sıkıntıya girmesi, bebeğin suyunun mekonyum ile koyu kıvamlı olması gibi anormal bir durum oluşursa; bebeğin ve annenin iyilik hali için sezaryenle doğum yaptırmak, uygun bir karar olacaktır.

Ortalama gebelik süresi, son adet tarihinin ilk gününden itibaren 280 gün veya 40 haftadır. 37-42. hafta arasında gerçekleşen doğumlara miad( zamanında ) doğum denir.

Doğumun başladığını gösteren belirtiler; sancı, kanama( lekelenme-nişan ) ve su gelişidir. Gebeliğin son aylarında ara ara olan, dinlenmekle ve ağrı kesici kullanmakla azalan düzensiz sancılara, yalancı doğum sancıları denir. Yalancı doğum sancılarına kasık ağrıları sıklıkla eşlik eder. Bu sancılar doğumun başladığını göstermez. Gerçek doğum sancıları sıklığı ve şiddeti zamanla artan, dinlenmekle ve ağrı kesici kullanmakla azalmayan düzenli rahim kasılmaları şeklindedir. Karnın ellendiğinde oldukça sertleşmiş olduğu fark edilir. Doğum sancılarına ise bel ve sırt ağrıları sıklıkla eşlik eder. Bazen doğum sancıları ile birlikte kanama ve su gelişi de olabilir.

Kanama ve su gelişi sancı olmadan görüldüğünde, sancı beklenilmeden doktora başvurulmalıdır. Anneden bol akıntı gelmesi su gelişi ile karıştırılabilir. Su gelişi, genellikle dizlere veya daha aşağılara akacak kadar fazla ve su gibi akışkan olur. Ama suyu az olan gebelerde az miktarda akışkan bir sıvı şeklinde olabilir. Akıntı gelmesi, genellikle iç çamaşırını ıslatan, su kadar akışkan olmayan ve sürekliliği olmayan bir durumdur. Yine de akıntı mı su mu ayırt edilemediğinde doktora başvurulmalıdır.

Doğumun başladığından şüphelendiğinizde hastaneye gitmelisiniz. Doktorunuz muayene ettiğinde doğumun başlayıp başlamadığını söyleyecektir. Doğum süreci başlamamışsa eve dönmeniz önerilir. Doğum başlamışsa hastaneye yatırılabilirsiniz veya doğum sürecinin erken evrelerinde iseniz, bu erken dönem sancıları evde çekmeniz için yine eve gönderilir ve belli bir süre sonra tekrar muayeneye çağrılabilirsiniz.

Doğum düzenli sancılar başladıktan sonra ilk doğumlarda, ortalama 12-13 saat, ikinci ve daha üstü doğumlarda ise ortalama 7- 8 saat sürer.

Bebeğin doğumundan sonra rahim kasılmaya devam eder. Bu kasılmalarla bebeğin eşi( plasenta ) rahimden ayrılır. Plasenta ayrıldıktan sonra doğum yolu ve rahimde kanama kontrolü yapılır. Kanaması olmayan ve fiziksel durumu iyi olan anne odasına alınır. Odasında 12- 24 saat gözlendikten sonra doktor tarafından taburcusu uygun görülebilir. Sezaryenlerde ise bu süre 24-48 saat olarak belirlenebilir.