Çocuğu iyi tanıyabilmek için öncelikle psikoseksüel gelişimine bakmak lazımdır. Psikoseksüel gelişimi beş döneme ayrılmıştır:

1-Oral Dönem

2-Anal Dönem

3-Fallik Dönem

4-Latent(Gizil) Dönem

5-Ergenlik(Genital) Dönem

ORAL DÖNEM(0-2 YAŞ)

Yeni doğan çocuğun temel haz kaynağı emmedir ve eline geçirdiği bütün objeleri ağzına götürme eğilimindedir. Yani bebek ağız ve çevresine odaklanır ve emme, ısırma, yalama gibi hareketler bebeğin haz kaynağıdır. Bu dönemde ihtiyaçları yeterince karşılanmayan çocuk hayatının ilerleyen dönemlerinde parmak emme, sigara içme, aşırı yemek yeme ve tırnak yeme gibi durumlar gösterebilir. 

ANAL DÖNEM(2-4 YAŞ)

Bu dönemde anal bölge haz merkezi durumundadır. Bu dönemde aile ve çocuk için önemli olan olay tuvalet eğitimidir. Ancak tuvalet eğitiminde aileler ne çok esnek ne de çok katı olmalıdır. Aşırı baskı çocuğun ilerleyen yaşamında düzen ve temizlik konusunda aşırı davranışlar göstermesine neden olabilirken aksine gevşek tutumlar ilerleyen yaşlarda yıkıcı ve sorumsuz davranışlara yol açabilir. 

FALLİK DÖNEM(4-6 YAŞ)

Bu dönemde çocukların ilgisi cinsel olgulara yönelmiştir. Çocuklar yetişkinleri model alarak cinsiyet rollerini kazanmaya başlarlar. Kız çocuk babasına ilgi duyar ve annesini kıskanır. Erkek çocuk da annesine hayrandır. 

LATENT(GİZİL) DÖNEM (6-12 YAŞ)

Bu dönemde çocuğun cinsel dürtüsü gizlidir. Çocuk cinsiyetle ilgili konulardan hoşlanmaz. Daha çok oyunla ilgilenir. Çocuklar sevgi gösterilerini arkadaşlarına yöneltirler. Bu dönem boyunca çocuklar aynı cinsten arkadaşlarla oynama eğilimindedirler. Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişiminde önemli bilişsel ve duygusal ilerlemeler olur.

ERGENLİK(GENİTAL)DÖNEM(12-18 YAŞ)

Bu dönemde cinsel organlarda ve hormonlarda bazı değişiklikler olmaktadır. Cinsel organlar tekrar haz bölgesi haline gelir. Bu dönemde kişilik çocuk kişiliğinden yetişkin kişiliğine dönüşür. Fırtınalı bir dönemdir. Ergenlik dönemi kimlik gelişimi açısından en önemli evrelerden biridir. Bu dönemde ergen annesinden kopar ve bireyselleşmeye başlar. Ergen, bedenini ve cinselliğini öğrenir. Karşı cinse ilgi yoğunlaşır ve bunun yanında toplumsallaşma, sosyal etkinliklere katılma, meslek seçimi ve yuva kurma isteği belirir. Kişi artık çocukluktan yetişkinliğe adım atmıştır. 
Günün Sözü: Çocuğunuza nasihat etmeyin, sohbet edin.

PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK
Instagram:psikologcetinozturk