Kaç gündür buradan Nemrut Dağı ile ilgili olarak Malatya tarafından yapılan yolla ilgili yazılanları takip ediyorum. Malatya tarafından yıllardır doğu terası tarafına kadar yapılan bir yol var zaten şuan neyi konuşuyoruz. Adıyaman olarak biz önce üstümüze düşeni yaptık mı onu konuşalım. Bu taraftan, şu taraftan, o taraftan yol açılmış olmasından öte şimdiye kadar bizim taraftan çıkılıyor da ne oldu. Yıllık turist sayısı nerdeyse yok denecek seviyelere düştü. O devasa heykellerin üstüne çıkıp foto çeke çeke dünya mirası dediğimiz o heykeller her geçen gün tahrip oldu. Kış mevsiminde yeterince koruyamadık.

Gelen turisti düzgün bir şekilde ağırlayamadık. Sabah güneşin doğuşunda bazı uyanıklar çifte battaniye ile çıkıp yanına acaba bir turisti yanıma alır mıyım düşüncesi içinde olanlar oldu. (Bana anlatıldığı için bunu söylüyorum ) şu anki karşılama yeri haricinde düne kadar adam gibi tuvaletimiz yoktu. Tarihi Cendere Köprüsünün çevresi adeta çöplüğe dönmüş durumda. Tesis ihalesini alanlar aldıkları yüksek ihale bedelini ziyaretçilerden çıkarmaya çalıştı. Adam gibi bir tanıtım, festival yapamadık. Gerek zirvede gerekse de Kahta ilçemizdeki otel, motel vb. Tesislerde BAZI işletmeler hizmeti günü birlik düşünüp gelen yerli ve yabancı turiste yapmadığı kalmadı. Hatırlıyorum Eskiden Kahta ilçemizde 7 den 70 e birçok kişi yabancı dil biliyordu.

Oysa şimdilerde bu kalmadı. Bazen zirvede şahit oluyorum bilende bilmeyende Kommaggene Krallığını anlatıyor. Heykel isimlerini yanlış zikrediyor. Nemrut Dağı deyince insanlar Hz. İbrahim'i ateşe atan Nemrut olarak biliyor. Biz yıllardır ve hala devam eden bir yanlışı insanlara anlatamamışız. Çelikhan ilçemizdeki o güzelim yüzen adalar yok olmayla karşı karşıya ne gibi önlem aldık. Yıllardır Perre Antik kenti gün yüzüne çıkaramadık. Tuz Hanımızı restore edemedik. Adıyaman'ın 3 tarafı sularla kaplı komşu illerimiz gözümüzün içine baka baka suyumuzu alıp gittiler şimdi Dağın zirvesine yol yapsalar ne olur. Malatya'nın idarecileri uyanıksa alkışlamak lazım çünkü Malatya-Çelikhan arası yeni modern bir yol yapıldı ve hepimizde övünerek anlatıyoruz. O zaman Malatya-Çelikhan tarafına niye bu yolu yaptı diye hiç tepki göstermedik. Oysa hem zirveye hem de Çelikhan'a kadar yapılan ikisi de yol. Bizde Adıyaman-Çelikhan arası yolu 10 yılda yaparız. Şimdi soruyorum Adıyaman sevdalısı güzel kardeşlerim, biz heykelleri koruyamadık, düne kadar düzgün kolay ulaşım sağlayamadık, adam gibi bir tanıtım yapamadık, gelen ziyaretçileri adam gibi ağırlayamadık. Malatya bunu bizden iyi beceriyorsa bırakın zirveye "TELEFERİK" bile yapsınlar...