İnsanların en büyük sorunlarından biri anı yaşayamamak, anda kalamamaktır. Bunun en güzel örneğini gelen bir danışanım söyledi:"Hocam arkadaşım ile kafeye gidiyoruz, kahve içiyoruz ama o an benim aklım başka yerlerde ana odaklanamıyorum ve aklıma bir sürü olumsuz düşünceler geliyor."Anda kalın ve kahvenin tadına varın." diyoruz.

Her insana günlük ortalama 60 bin ile 80 bin arası düşünce gelir ama takıntılı insanlara günlük 400 bin ve 500 bin arası düşünce gelir.

Düşünceleri şöyle anlatalım: Bir üst geçitte olduğunuzu düşünün işte düşünceler de altta geçen arabalar gibidir ve gelip geçer. Ama takınlı insanlar araba gittiği halde ona bakmaya devam ederler. Geçmişi düşünürseniz üzülürsünüz, geleceği düşünürseniz kaygınız artar. Geçmişiniz çok kötü geçtiyse onu düşünürseniz gerilir ve kötü olursunuz. 

Geçmişiniz çok iyi geçmiş olsa bile "Neden ben şunları yapmadım?" diye üzülürsünüz. Anda kalın ve anı yaşayın diyoruz. İnsanların değiştireceği tek zaman şimdiki zamandır. Geçmişi de değiştiremeyiz, geleceği de bilemeyiz.

İnsanların yaptığı yanlışa örnek verecek olursak şu örneği verebiliriz: Araba kullanıyoruz ve araba kullanırken önümüze değil hep dikiz aynası ile arkaya(geçmişe) bakıyoruz. Hep böyle geçmişe bakarsak önümüze bakamayız ve kaza yaparız. 

Günün Sözü: Dün artık tarih oldu, yarın ise bir bilmece, bugün ise hediyedir.

PSİKOLOG ÇETİN ÖZTÜRK 
İnstagram: psikologcetinozturk