Ülkemizde su tüketiminin arttığını, kurak bir kış geçirdiğimizi ve vatandaşların yazın su sıkıntısı çekmemesi için yapılması gerekenleri dile getirerek verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu TBMM’ye taşıyan CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, önümüzdeki süreçte konuya ilişkin Bakanlık tarafından yapılacakları sordu.

Tutdere verdiği soru önergesinde insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu, tarım arazilerinin sulanmasında kullanılacak su, balıkçılık ve rekreasyon olanakları, hidroelektrik enerji ve nehirlerdeki suyun kontrolünün sağlanmasına kadar pek çok konuda olanak sağlaması nedeniyle barajlar çok önemli olduğunu vurgulayarak “Ülkemizde 700’ün üzerinde baraj bulunduğu yetkili makamlarca belirtilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın bir şekilde görülmeye başlanan koronavirüs (Covid-19) ile mücadele ettiğimiz bu günlerde kişisel hijyenin ve dolayısıyla suyun önemini hep birlikte bir kez daha gördük.

Ancak ülkemizde su israfının yüksek olduğu da bilinen bir gerçektir. Önceki yıla oranla bu yıl kurak bir kış geçirdiğimiz, yazın da yağışların az olması gibi durumlar dikkate alındığında bugün israf edilen suya maalesef birkaç ay sonra yaz döneminde fazlasıyla ihtiyacımız olacağı aşikârdır. Mücadele etmekte olduğumuz bu koronavirüs salgının ne zaman nihayete ereceğini, tedavisi veya aşısının ne zaman bulunacağını şu an itibariyle ne yazık ki bilemiyoruz. Ancak virüse karşı her alanda tedbir aldığımız gibi su tüketimi ve su tüketiminin düzenlenmesi, su kaynaklarının korunması ve muhafazasına ilişkin de tedbirler de almamız gerekmektedir. Nitekim bu günlerde yapacağımız su tasarrufuna ilişkin çalışmalar önümüzdeki aylarda sıkıntı yaşamamızı da önleyecektir.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Tutdere Bakan Bekir PAKDEMİRLİ’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

Türkiye’de bulunan barajların bölgesel dağılımı nedir?

Ayrı ayrı belirtilmek suretiyle Türkiye’de bulunan barajlardaki son 5 yıllık doluluk oranları nedir?

Koronavirüsle mücadele kapsamında su tüketimi, su tasarrufu gibi durumlara ilişkin bakanlığınızca yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Koronavirüsle mücadele etiğimiz bu günlerde kurak geçirdiğimiz kış ayları ve önümüzün yaz olması da nazara alındığında yaz aylarında yaşanması muhtemel su sıkıntısı ile ilgili bakanlığınızca çalışma yapacak bir komisyon kurulmuş mudur? Bakanlığınızın buna ilişkin tedbirleri ve çalışmaları nelerdir?